Lokalföreningsmöte i Linköping, Östergötlands Barnmorskeförening.

Bra möte med tid för diskussion

På torsdagkvällen den 15/3 samlades cirka tio barnmorskor från Östergötlands barnmorskeförening för att träffa Barnmorskeförbundets Eva Nordlund och prata fackföreningsutredning. Med på mötet i Linköping fanns även två barnmorskor från grannstaden Norrköping.

Först presenterade Eva Nordlund nuläget i utredningen och gick igenom det som hittills kommit fram. Från barnmorskegruppen kom det en hel del frågor, bland annat sådant som även kommit upp på de andra lokalföreningsmötena som: hur kommer det att gå om vi inte är så stora och vad kostnaderna kommer att bli och om skyddet för medlemmarna kommer bli lika starkt som idag (läs svar på dem i tidigare rapportering).

Det blev också ganska mycket prat om lön och löneutveckling. Och om löneglidning det vill säga att nyfärdiga barnmorskor får bra lön i relation till de som har varit färdiga länge och att det blir en orättvisa i förhållande till de erfarna. Eva Nordlund menar att det är viktigt att den frågan hamnar rätt, att problemet inte är att de nya barnmorskorna får för hög lön utan att situationen beror på att det är bristen på barnmorskor som avgör löneutvecklingen.

Det fanns också tankar runt att löneskillnaderna i landet kan vara väldigt stora liksom skillnader mellan öppen- och slutenvård.
– När det gäller lönefrågan så berättade jag att SRAT har som mål att man ska tredubbla sin lön under yrkeslivet. Det väckte förstås funderingar, för den tanken är ofta helt orimlig för personer som har jobbat länge inom vården. Känslan blir ”är det verkligen möjligt”? Jag bemötte det med att det är dags att göra det, och att vi behöver kliva ut ur det stora förbundet och istället förhandla bara för barnmorskor för att lyckas, säger Eva Nordlund.

En annan sak som kom upp var risken för splittring. Barnmorskan Bodil Sandberg, som har jobbat i Norge väckte den frågan. Hon beskrev att hon när hon jobbade i Norge hade haft en känsla av att det blev splittrat när det fanns både ett sjuksköterskeförbund och ett barnmorskeförbund.

– Det var länge sedan, men jag upplevde då att det var lite tråkigt, och att vi kunde ha varit starkare om vi hade gjort saker gemensamt. Därför kändes det bra att Eva Nordlund svarade att det inte kommer bli något fackförbund om det blir för få som vill.

Bodil Sandberg tyckte att mötet var bra och trevlig. Det fanns tid att diskutera och ställa frågor.
– Vi fick bra svar på frågorna och även respekt för det vi var skeptiska till. Nu känner jag mig positiv, bara man får många med sig, men jag är fortfarande lite osäker på vad det innebär, säger hon.
Efteråt pratade hon med några kollegor om att de behöver vara fler och om hur de ska kunna engagera flera barnmorskor. Något hon menar är viktigt.

– Jag kände att vi blev klokare igår när vi hade möjligheten att sitta och prata ordentligt om det här, men jag behöver nog veta lite mer innan jag kan bestämma mig.

Eva Nordlund beskriver att hon också hade en bra känsla efter mötet.

– Känslan var bra, men det var få som kom. Det stärker min känsla av att vi måste hitta fler sätt att kommunicera så att vi når fram till många medlemmar. Det är viktigt att erbjuda det direkta samtalet, men det är många som inte kommer och vi vill ju nå så många som möjligt för att beslutet ska bli demokratiskt.

Liknande artiklar

Vad blir Barnmorskeförbundet om vi ingår i SRAT?
Barnmorskeförbundet

Vad blir Barnmorskeförbundet om vi ingår i SRAT?

Den 22 februari samlades Värmlands lokalförening för information och diskussion om Barnmorskeförbundets pågående fackförbundsutredning. Till…
Det finns kraft i barnmorskekåren
Barnmorskeförbundet

Det finns kraft i barnmorskekåren

Den 5 mars samlades 30 barnmorskor i Blekinge för att diskutera fackförbund tillsammans med Eva…
Intensiv debatt på mötet i Stockholm
Barnmorskeförbundet

Intensiv debatt på mötet i Stockholm

Under måndagskvällen den 5 mars samlades barnmorskor på Baldersgatan i Stockholm för att diskutera möjligheten…
Vad händer om Barnmorskeförbundet blir fackförbund?
Barnmorskeförbundet

Vad händer om Barnmorskeförbundet blir fackförbund?

Den 20:e februari hade Göteborgs lokalförening medlemsmöte för att informera om läget i utredningen om…
”Vi på Gotland är redo”
Barnmorskeförbundet

”Vi på Gotland är redo”

Frågorna uteblir. Istället kommer stöttande kommentarer och reflektioner. Det är måndag kväll den 19:e februari…
Barnmorskeförbundet i Dalarna
Barnmorskeförbundet

Barnmorskeförbundet i Dalarna

På alla hjärtans dag den 14 februari besökte Barnmorskeförbundets vice ordförande, Eva Nordlund, och kanslichef…
Barnmorskeförbundet = fackförbund?
Barnmorskeförbundet

Barnmorskeförbundet = fackförbund?

Tisdag den 6/2 besökte Svenska Barnmorskeförbundet Örebro lokalförening. På dagordningen stod frågan om den pågående…