Barnmorskan Anneli Hagen Malmöhus Barnmorskeförening

Lokalföreningsbloggen: We can do it.

Barnmorskan Anneli Hagen ordförande i Malmöhus Barnmorskeförening: Tänk vilken resa barnmorskekåren gjort, tack vare kämpande kollegor.

We can do it

We can do it. En gammal, uttjatad slogan som ändå är så klockren! Och som passar så bra in på min känsla just nu. Jag har nyligen läst ut Pia Höjebergs ”Hanna och barnsängskriget”, och Hannas drivkraft och härliga kämparanda inspirerade mig. Tänk vilken resa barnmorskekåren gjort, tack vare kämpande kollegor. Och vilken resa vi nu är mitt inne i, med vår nybildade fackförening Svenska Barnmorskeförbundet inom SRAT! Jag tror vi är på helt rätt väg, och när jag ibland tvivlar så ändras den känsla snabbt när jag träffar medlemmar från vår förening. Starka barnmorskor med kämpaglöd och massa gåpå-anda. Jag går alltid från dessa möten med en sprudlande känsla i magen av att vi tillsammans kommer att kunna förändra, och göra det bästa för Sveriges kvinnor, och för barnmorskors arbetssituation.

I dagarna visade det sig att det verkligen kan löna sig att kämpa. Häromdagen meddelade Region Skåne nämligen att de kommer lägga ut ytterligare 1,0% på Svenska Barnmorskeförbundet-SRATs barnmorskor med påslag i 2019-års löneöversyn. Detta gäller barnmorskor inom förvaltningarna SUS och Nordväst i Region Skåne. Jag ska ta allt från början.

Förra årets lönerevision. Den var speciell här i Skåne. Regionen bestämde nämligen, i motsättning till rekommendationer från både Sveriges kommuner och regioner samt SRAT, att sköta lönerevisionen för SRAT’s barnmorskor i våras. Detta istället för att vänta tills Vårdförbundet var färdiga med sina förhandlingar. Det ledde inledningsvis till en oro bland våra medlemmar att det skulle bli ett ojämnt utfall. Vi fackliga företrädare fick ett löfte från HR att så inte skulle ske, och att våra medlemmar skulle kompenseras under hösten om det skulle bli så. Under förutsättning att Vårdförbundet förhandlade fram ett avtal med siffror, och där det var uttalat vilka grupper som skulle prioriteras. Vårdförbundets avtal blev, som vi alla vet, sifferlöst. Så under hösten började vi få mail och telefonsamtal från upprörda och missnöjda medlemmar som påtalade att de kände att det fanns en tydlig skillnad mellan deras, och kollegor i Vårdförbundets löner, fast de hade liknande förutsättningar. Många kom också med vittnesmål om att chefer uttryckligen uppgett att de inte kunnat ge det lönepåslag de tyckte barnmorskan var värd, då barnmorskan inte var kvar i Vårdförbundet. Det har varit en källa till stor frustration bland våra medlemmar, och så även bland oss fackliga företrädare. När vi lyfte detta med vårt huvudskyddsombud och vår lokala förhandlare i SRAT så togs det på största allvar. En process inleddes där fokus låg på att utreda hur det verkligen stod till med lönerna. Vi samlade in redogörelser och vittnesmål från våra medlemmar om hur löneprocessen fungerat. Detta sammanställdes sedan och skickades till Region Skåne. Sedan har SRAT och Region Skåne suttit i förhandlingar. Och igår kom äntligen beskedet. Analyserna har visat att förra årets lönerevision har gett ett lägre utfall för Svenska Barnmorskeförbundet-SRATs barnmorskor inom ovan nämnda förvaltningar i regionen. Region Skåne lyfter vikten av att facklig tillhörighet inte ska påverka lönen, och kommer att genomföra insatser för att utveckla löneprocessen som rör dialogen mellan chef och medarbetare. De ger också, som ovan nämnt ett påslag på 1,0% på 2019 års lön till SRATs barnmorskor inom förvaltningarna SUS och Nordväst. Detta är en mycket ovanlig åtgärd, och måste ses som en fantastisk vinst för SRAT-Svenska Barnmorskeförbundet. Det lönar sig att kämpa!

Nu ser vi med tillförsikt på årets löneprocess, we can do it!

Anneli Hagen, ordförande i Malmöhus Barnmorskeförening
___________________________________________________________
Lokalföreningar Svenska Barnmorskeförbundet
___________________________________________________________