Konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Förbundsordförande barnmorskan Eva Nordlund.
Franka Cadée på konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Barnmorskorna Eva Nordlund och Franka Cadée på konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Reproduktiv hälsa 2023.
Pausdans på Reproduktiv hälsa 2023.
500 barnmorskor på konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Panelsamtal på konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Konferens Reproduktiv hälsa 2023.
Konferens Reproduktiv hälsa i Karlstad 3-4 oktober 2023.

Barnmorskans ledarskap i fokus

500 barnmorskor under ett och samma tak. Det är stort. Deltagarna på Reproduktiv hälsa i Karlstad får njuta av ett gediget konferensprogram under två dagar och redan under förmiddagen dansades det för fullt på scenen.

Konferens Reproduktiv hälsa 2023 inleddes med ljuvlig skönsång från Norrstrands musikklasser där 90 av skolans elever intog scenen. Därefter talade Acko Ankarberg, sjukvårdsminister, via länk till konferensens deltagare med fokus den långsiktiga kompetensförsörjningen och hur arbetet med jämlik vård pågår på nationell nivå.

Efter ett välkomsttal av Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund, välkomnades Franka Cadée in på scenen. Franka Cadée, tidigare ordförande i International Confederation of Midwives, var dagens keynote speaker och höll en viktig och framåtblickande presentation av barnmorskans ledarskap och betydelsen av att alla barnmorskor leder sig själva. Hon avslutade med orden: ”Feel the corage!”. Applåderna tycktes aldrig ta slut.

Dags för dans. Värmlands barnmorskeförening äntrade scenen och rockade loss både för och med publiken. Efter en välbehövlig rörelsepaus med skratt introducerade Vetenskapliga rådets ordförande  Charlotta Elvander, moderator, förmiddagens panel. En imponerande samling barnmorskor. I panelen: Franka Cadée, Hannah Dahlbäck, Malin Bogren, Susanne Åhlund och Lotta Andreasson Edman.

Konferensdeltagarna bjöds in till samtalet med hjälp av Mentimeter och fick där gradera 10 påstående utifrån frågan ”Vad vill du ska ske nästkommande 10 år?”. I toppen hamnade Högre kontinuitet under graviditet och förlossning och Bättre arbetsmiljö. Paneldeltagarna diskuterade utifrån frågeställningarna och det bjöds på både skratt och applåder. Samtalet pendlade om allt från arbetstidsförkortning och differentierad vård till det som är barnmorskans kanske viktigaste roll: att lyssna.

Konferensen fortsätter nu fullmatad med härliga diskussioner, en och annan stickning som tas fram, kaffe, mer kaffe, föreläsningar och senare en härlig middag. Barnmorskor, barnmorskor. Överallt barnmorskor.