Barnmorskan professor Marie Klingberg Allvin har tilldelats medel för ett forskningsprojekt om sexuell och reproduktiv rättvisa – utforskande av hedersbaserat våld bland unga i Sverige.
Hallå där Marie Klingberg Allvin: Grattis till forskningsmedel!
Vad ska ni göra?
Tack! Vi är verkligen glada över möjligheten att få genomföra projektet som utgör ett nära samarbete mellan Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten. Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) är ett allvarligt samhällsproblem med tydliga sociala, ekonomiska och folkhälsomässiga konsekvenser. Syftet är att undersöka erfarenheter av hedersbaserat våld (HBV) och dess samband med sexuell och reproduktiv hälsa bland unga i Sverige som underlag för en intervention.
Var? Hur? Och när?
Forskningen har en kvantitativ och kvalitativ ansats. En befolkningsbaserad enkätundersökning (UngKAB23) kommer att beskriva förekomsten av och de sociala determinanterna av HRV, samt kopplingen till självrapporterad sexuell och reproduktiv hälsa. Utöver det kommer en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer att genomföras som sammantaget ligger till grund för en folkhälsointervention som ska samskapas med brukare och nyckelaktörer inom HRV.
Beskrivande resultat från befolkningsundersökningen UngKAB23, som ligger till grund för de kvantitativa delarna av projektet kommer delvis att lanseras den 12 Februari 2025 (Folkhälsomyndigheten). Forskargruppen kommer sedan att göra fördjupade analyser och publicera i vetenskapliga tidskrifter.
Vårt forskningsprojektet pågår 2025-2027.
Vilka är med i forskningsprojektet?
Vi är en multidisciplinär forskargrupp vid Karolinska Institutet, Örebro Universitet och McMaster University Ontario, Kanada. Projektledare är jag, Marie Klingberg-Allvin, Institutionen för Kvinnor och Barns hälsa, Karolinska Institutet. Projektdeltagare är Sara Ström, Folkhälsomyndigheten, Runa ì Baianstovu, Örebro Universitet, Eva Åkerman och Cristina Mattison båda Institutionen för kvinnor och barns hälsa, Karolinska Institutet.
Är det någon doktorand i projektet?
Matilda Bredell är doktorand, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, forskargrupp Sexuell och Reproduktiv Hälsa Karolinska Institutet, och analytiker Folkhälsomyndigheten.
Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV)
Vi använder regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck som framgår i propositionen 2019/20:131 Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet:
”Med hedersrelaterat våld och förtryck avses att människor, främst flickor och kvinnor men även pojkar och män, begränsas i sina liv och utsätts för påtryckningar och våld som syftar till att upprätthålla familjens kontroll över individen. Hedersrelaterat våld och förtryck är kopplat till hedersnormer som bygger på starka patriarkala eller heteronormativa föreställningar.”
Hur definierar ni hedersnormer?
Normerna som ligger till grund för hedersrelaterat våld och förtryck kallas hedersnormer. Gemensamt för hedersnormer är att de bottnar i konservativa, patriarkala och heteronormativa uppfattningar om kön, relationer och sexualitet. Det är vanligt med krav om att vänta med sex tills man gifter sig, i synnerhet för tjejer, och att inte heller då välja partner själv.
Definition sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Vi utgår ifrån definitionen av SRHR av Guttmacher-Lancet kommissionen från 2018 samt de nationella styrdokumenten för SRHR i Sverige, den nationella strategin tillika handlingsplanen för SRHR.
Vad gör du i övrigt för tillfället?
Inom ramen för samarbete med Folkhälsomyndigheten utforskar vi Menstruell Hälsa utifrån ett livscykelperspektiv. Det innefattar unga personers (16-29 år) menstruella hälsa (symtom, frånvaro skola) i Sverige (UngKAB enkät). Förutom Matilda Bredell, som fokuserar på hedersrelaterat våld, handleder jag Klara Abrahamsson (Menstruell Hälsa) båda anställda på Folkhälsomyndigheten. Vi har även pågående studier kring klimakteriet och då i Sverige, Somaliland och Kanada.
Mitt globala engagemang fortsätter och då genom kapacitetstärkande insatser kopplat till barnmorskans roll inom abortvård i Etiopien, DRK och Rwanda.
Familjen är baserad i Vancouver, Kanada och jag arbetar på distans, åker regelbundet till Sverige för undervisning samt har utvecklat samarbete med forskare vid University of British Columbia (menstruell hälsa/klimakteriet).
_________________________________________________________
FORSKNINGSPROJEKT | 1 januari 2025–1 januari 2027
Sexuell och reproduktiv rättvisa – utforskande av hedersbaserat våld bland unga i Sverige – Populations baserad studie och samskapande av folkhälsoinsats med brukare och nyckelpersoner
___________________________________________________________
Forskargrupp Sexuell och Reproduktiv hälsa – Klingberg-Allvin
En del av Institutionen för Kvinnors och barns hälsa Karolinska Institutet
__________________________________________________________
Regeringen: Arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. ”Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel ska bekämpas på bred front i alla delar av samhället.”
_________________________________________________________