Barnmorskan Marjo-Riitta Wahlberg

Marjo-Riitta Wahlberg: Distriktssköterskebarnmorska

När nyblivna barnmorskan Marjo-Riitta Wahlberg från Finland såg annonsen om ett vikariat på Sunderbyns sjukhus i Norrbotten tänkte hon: Där vill jag jobba! Hon sökte och fick jobbet. Året var 2000 och sedan dess bor och arbetar hon i Sverige.

Marjo-Riitta Wahlberg började sin barnmorskebana som timvikarie. Det var ett överskott på barnmorskor i Finland och det var svårt att få fast jobb,

– Jag kände att jag inte ville gå och vänta på att de skulle ringa, det var inte riktigt min stil, och om man svarade nej en gång så ringde de aldrig igen. Jag hade haft praktik både i Luleå och i Boden och i reklamen för Sunderbyns sjukhus lät det så trevligt.

Hon blev kvar på Sunderbyn i sju år och roterade mellan förlossning och BB. Men hennes mål var hela tiden att arbeta inom mödravård. Eftersom det ofta är distriktssköterskor som jobbar i mödravården i Finland valde hon att läsa båda vidareutbildningarna.

– I Finland läser man först till sjuksköterska (tre år) och sedan går alla direkt en vidareutbildning på minst sex månader, till exempel distriktsköterska. Barnmorskeutbildningen är som i Sverige 1,5 år. För att få bättre möjlighet att få jobb läste jag båda utbildningarna parallellt.

Hennes dubbelkompetens, både barnmorska och distriktssköterska, gör att hon nu kan arbeta kombinerat med mödravård och barnhälsovård.

Man får bredare kännedom om familjen, tröskeln för att anförtro sig åt oss är lägre och det är lättare för oss att se personernas behov.

Sedan ungefär ett år arbetar Marjo-Riitta Wahlberg på Björkskatans hälsocentral i Luleå. Hon beskriver sin arbetssituation som rolig och varierande. Och att det är ett privilegium att få följa en del av familjerna ända tills barnen når skolåldern.
– Det är en kvarleva här i Norrbotten att man som distriktssköterskebarnmorska kan följa sina familjer. I Luleå är vi bara två som har det i vår tjänst, så vi är utrotningshotade. Det är synd, jag tror att familjerna tycker att det är bra, vi har redan lärt känna dem under graviditeten och vid hembesöket behöver vi inte börja på nytt med dem. Man får lite bredare kännedom om familjen, tröskeln för att anförtro sig åt oss är lägre och det är lättare för oss att se personernas behov, säger hon.
I sin nuvarande tjänst har hon 80 procent mödravård och tjugo procent barnhälsovård. Samt en del preventivmedelsrådgivning och STI-uppgifter.
– Det är roligt att få följa barnen och se hur den lilla individen växer och  utvecklas till en större, liten människa. Jag tycker att det skulle vara bra om fler jobbade så.

Att hålla sig uppdaterad i två professioner är krävande men det gör också att arbetet blir mer givande och varierat tycker Marjo-Riitta Wahlberg.
Hon har fortsatt att studera efter det att hon började arbeta i Norrbotten, bland annat akupunktur och MI. Härom året gick hon en sexologikurs i Rfsu:s regi och nu senast en kurs i andrologi på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Det är trivsamt att bo och arbeta i Norrbotten tycker hon, även om det finns utmaningar framåt.
– Jag tänker att det är som överallt i Sverige, barnmorskor växer inte på träd och det är inte så många som vidareutbildar sig. På min mottagning har vi det rätt så bra men vi kommer att behöva bli fler i framtiden.

Vi är här för patientens skull och jag har möjlighet att göra det som är bäst för dem och även för mig.

I Norrbotten finns det i huvudsak en stor arbetsgivare, landstinget, samt några privata hälsocentraler i Piteå, Luleå, Gällivare och Kiruna. Det gör att antalet arbetsplatser är begränsat och att det är svårare att byta jobb. Men för Marjo-Riitta Wahlberg är arbetssituationen bra.

– Jag är nöjd med min arbetssituation. Det roligaste är när jag har en lite mer krävande patient, kanske med psykisk ohälsa eller övervikt, att jobba med dem och se att de når sina mål och mår bra i sin graviditet. Det är fint att kunna ge något speciellt till dem som behöver det, säger Marjo-Riitta Wahlberg.

En del av förklaringen till att hon har det bra på jobbet är att hon varannan vecka får handledning av en psykolog. Hon har även möjlighet att styra över sitt eget arbete.

– Jag har möjlighet att till exempel ha fler besök och tätare kontroller om det behövs. Och jag kan själv prioritera. Vi är här för patientens skull och jag har möjlighet att göra det som är bäst för dem och även för mig. Mina chefer litar på att jag gör det jag ska, vilket gör att jag mår bra på mitt jobb, säger hon.

Det är viktigt att vi får nya kollegor

Vad är viktigast för barnmorskåren framåt?

– Det är viktigt att vi får nya kollegor och att vi för över vår kompetens till dem, så att det inte blir ett glapp som man ser på vissa håll i landet. Och sedan skadar väl inte någon liten slant till, vi tar ju hand om två individer både mamman och barnet i magen. Man glömmer lätt bort det och det är ett väldigt ansvarsfullt uppdrag. Vi barnmorskor behöver kunna tolka både mamman och barnet och ha stor kunskap för att ge bästa möjliga vård. Det borde även löna sig ekonomiskt.

Namn Marjo-Riitta Wahlberg
Yrke Distriktssköterskebarnmorska
Ålder 44 år
Familj Gift och har två barn födda 06 och 08
Bor Luleå

___________________________________________________________
Marjo-Riitta Wahlberg är ordförande i Norrbottens Barnmorskeförening.

Med rätt att föda! Vad krävs för att stärka förlossningsvården i Norrbotten?
Den 24 april 2018 anordnar Sveriges Kvinnolobby ett lunchseminarie i samarbete med Norrbottens Barnmorskeförening. Med rätt att föda – krav på stärkt förlossningsvård.