Maj Rydström Stockholms Barnmorskesällskap
Maj Rydström Stockholms Barnmorskesällskap
Maj Rydström Stockholms Barnmorskesällskap

Maj Rydström: Barnmorska på Ungdomsmottagning

Maj Rydström är barnmorska på Sollentuna ungdomsmottagning sedan september 2017. Redan som tolvåring visste hon att hon ville jobba med sexuell hälsa.

   – Jag kommer från en väldigt öppen familj och frågor om sexuell hälsa har alltid intresserat mig. Barnen i min klass brukade fråga mig olika saker och skicka lappar med frågor på lektionerna i sexualkunskap eftersom jag var den enda som vågade ställa frågorna.

Från början visste hon inte om det var barnmorska eller sexolog hon ville bli, men valde att börja med att bli barnmorska.
– Nu är jag väldigt glad att jag är barnmorska och jag har ju chansen att förkovra mig och bli legitimerad sexolog senare. Jag skulle säga att jag har drömsitsen just nu! säger hon.

Under hela utbildningen och de första åren som barnmorska har hon haft siktet på att jobba på ungdomsmottagning. Ändå började hon inom ett helt annat verksamhetsområde och har jobbat med både eftervård och födande på BB Stockholm och på Södra BB på Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag kände att jag ville kunna själva konsten i att bistå en kvinna under födandet och under eftervården. Jag är väldigt glad att jag fick jobba med one- to-one care på Södra BB. När det lades ner så ville jag följa min barndomsdröm.

Hon sökte och fick jobbet på Sollentuna ungdomsmottagning utanför Stockholm. Arbetet på ungdomsmottagningen är som en annan verklighet efter tiden i förlossningsvården.
– Vi har en helt annan arbetssituation, vi tar den tid vi behöver med ungdomarna och vi kan ta tillbaka dem på återbesök så mycket de behöver. Jag är nästa rädd att säga det här, för tänk om det slår tillbaka och vi får minskade resurser? säger hon och fortsätter:
– Vi kan ge väldigt bra vård på ungdomsmottagningen, Vi har tid att stanna upp och reflektera och vi arbetar tvärprofessionellt med kuratorer och läkare. Det är en helt annan värld, jag har handledning, får vidareutbilda mig och kan påverka min arbetssituation. Jag önskar att alla barnmorskor skulle ha det såhär, jag kan både äta lunch och gå på toa varje dag. Maj Rydström vet inte varför skillnaden är så stor, men hon känner sig priviligierad och tacksam över att ha de förutsättningar hon har.

Utmaningarna för den svenska barnmorskan och det som hon ser som en oroväckande utvecklingen, att göra svenska barnmorskor till obstetriska sjuksköterskor som i USA, har fått henne att engagera sig i Stockholms Barnmorskesällskap. Där är hon ordförande sedan 2017.

– Jag visste inte att jag var så mycket ”föreningsmänniska” men när det kommer till barnmorskeriet tycker jag det är väldigt viktigt att vi kämpar för allas rättigheter, det vill säga den sexuella och reproduktiva hälsan hos ungdomarna, de blivande föräldrarna, under förlossningen och eftervården samt klimakteriet. Jag tror att om barnmorskor får arbeta evidensbaserat och har en bra arbetssituation, så kommer det självklart påverka för de vi möter. Men det finns krafter som vill göra oss till obstetriska sjuksköterskor, det är oroväckande. Barnmorskeri är inte att koppla dropp och assistera vid en sugklocka. Barnmorskeri är att assistera kvinnan vid varje värk – att vara med kvinnan, säger Maj Rydström.
Och hon menar att situationen är lika allvarlig för barnmorskor i eftervården och inom mödrahälsovården, som för de som jobbar inom förlossningsvården. Något måste göras innan nedmonteringen gått för långt.

– Vi hinner inte med till exempel amningsstöd, på mödrahälsovården ska vi räkna pinnar istället för att skräddarsy vården efter behov. Jobbet blir att släcka bränder, det är ovärdigt och inte evidensbaserat.

När brukarorganisationer som Födelsevrålet och vanliga människor tog initiativet till BB-marschen i augusti 2017 bestämde sig Stockholms Barnmorskesällskap direkt för att vara med.

– BB-marschen var enormt viktig och vi blev jätteglada för att det var ett initiativ från befolkningen, de som har fött och ska föda barn. Vi gick med för att stötta dem, det var underbart att det kom så många och jag tror att det betyder mycket när skattebetalarna själva säger ifrån, eftersom det är de som röstar. Och politikerna lyssnar mer på befolkningen än på professionen tror jag.

Hon tror att det kommer att komma en förändring, men hon är långt ifrån säker på att det kommer bli bättre. Åtminstone inte till att börja med.
– Jag tror tyvärr att risken är stor att det blir värre innan det blir bättre. I värsta fall kommer vi barnmorskor bli obstetriska sjuksköterskor, men det som är positivt och hoppfullt är att Barnmorskeförbundet jobbar stenhårt för att bilda en egen fackförening. Och har vi ett eget fackförbund som värnar specifikt om våra frågor så tror jag att vi kommer kunna få en positiv förändring istället och snabbare, säger hon.

Maj Rydström
Barnmorska
sedan 2014
Ålder 37
Familj Mannen Daniel och sonen Simon
Bor Södermalm, Stockholm