På Nyhetsmorgon (tv4 2022-11-08) kunde vi se den modiga barnmorskan Anna berätta om hur hon drabbades av utmattningssyndrom när hon arbetade på en ungdomsmottagning. En tanke klarnade hos mig, en tanke som legat och grott ett bra tag nu.
Vi vet alla hur pressad arbetsmiljön är inom förlossnings- och eftervården, men hur ser det egentligen ut på våra barmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, abortmottagningar osv?
Inom SLSO arbetar inte ens hälften av alla barnmorskor heltid. Vad det beror på kan vi än så länge bara spekulera i. En del är förstås partiellt föräldralediga, men det gäller långt ifrån alla. Jag tror att många helt enkelt inte orkar arbeta heltid, då tidböckerna hela tiden blir mer och mer pressade, tiderna för besök och dokumentation kortare och kraven uppifrån större. Alla som jobbar inom Region Stockholm får sannolikt höra om det ekonomiska läget med jämna mellanrum. Vi kostar för mycket och producerar för lite.
En ständig ekonomisk press uppifrån skapar prestationsångest hos barnmorskorna. Vi är lojala, framförallt mot våra patienter, men också mot vår arbetsgivare. Vi säger inte stopp, inte förrän kroppen gör det åt oss, men lite mer än hälften av oss gör ett försök genom att gå ner i tid, inte jobba 100 procent. Kanske kan det göra att livet går ihop, att vi hinner hämta på förskolan, att vi hinner handla mat, att vi hinner återhämta oss?
Region Stockholm gjorde det möjligt att söka pengar för att skapa bättre arbetsmiljö på arbetsplatserna. Många organisationer tog chansen, men jag är uppriktigt nyfiken på utfallet. Själv fick jag förvisso umgås med mina kära kollegor på en kursgård i två dagar, men föreläsningarna vi fick handlade enbart om hur vi själva kan skapa utrymme för återhämtning, inte om hur arbetsgivaren ska skapa en hållbar arbetsmiljö. Utöver dessa föreläsningar fick vi också ytterligare en lektion i hur vi ska kassaregistrera våra besök rätt, så att vi får in pengar till organisationen. Vad nu det hade med arbetsmiljö att göra?
Det är onekligen intressant att man lägger den psykosociala arbetsmiljön på individen, när det är bevisat att det är med insatser på organisatorisk nivå man kan få störst inverkan.
Det är hög tid att vi pratar mer om arbetsmiljön i öppenvården. Vi behöver era beskrivningar av er arbetsmiljö, och vi behöver ställa krav på våra arbetsgivare – det är trots allt de som är ansvariga för arbetsmiljön.
Vill du berätta för mig hur ni har det på arbetsplatsen?
Skicka gärna ett mail på anna.bjorsson@regionstockholm.se eller anna@bjorsson.eu om du vill undvika region-mailen.
Anna Björsson
Leg. Barnmorska, Älvsjö BMM
Förtroendevald och skyddsombud i SLSO för SRAT /Svenska Barnmorskeförbundet
Kassör Svenska Barnmorskeförbundet lokalförening Stockholm
___________________________________________________________
Tv4 Nyhetsmorgon 20221108 om utmattnings syndrom – den kroniska stressens slutstation.
___________________________________________________________