Barnmorskan Felicia Fagerstedt.

Lokalföreningsbloggen Stockholm: Det som motiverar mig allra mest

Barnmorskan Felicia Fagerstedt är ny ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening Stockholm.

Jag heter Felicia Fagerstedt och är barnmorska sedan januari 2021 och har jobbat på förlossning/BB på NKS sedan dess. Jag har varit ledamot i lokalföreningsstyrelsen sedan maj 2021 och ansvarig för sociala medier. Som person är jag glad och påhittig, både inom jobb- och privata sammanhang.

Mitt första år som barnmorska har inte enbart handlat om att lära sig rutiner, riktlinjer och ny yrkesroll att bli trygg i utan även att hantera arbetssituationen under en pågående förlossningskris. Under denna period har jag som förtroendevald varit med inom arbete till förbättring och utveckling lokalt på KS Solna. Oavsett som ny eller oerfaren barnmorska så har det varit ett väldigt intensivt och utmanande år. Interna förbättringsarbeten och nationella åtgärdspaket har implementerats tack vare barnmorskors strid för kvinnors rättigheter.

Utvecklingsarbete tar tid och kräver tålamod. Trots insatser från regionen så saknas det fortfarande barnmorskor i Stockholm och alla Sveriges 21 regioner. På förlossningsavdelningar är ”produktionen” fortsatt hög, stressen lika påtaglig och personalen mestadels bestående av ny och oerfaren personal likt mig själv.
Året har och kommer fortsätta bestå av en etisk, psykisk och fysisk stress. Jag känner med i varenda ny och oerfaren barnmorska i deras stresspåslag, ångest och rädslor som de står inför, för jag är också där, tillsammans på golvet i ångan av oro.

Situationen och insikten där jag befinner mig är också det som motiverar mig allra mest till fortsatt förbättring och förändring inom kvinnovården. För vad händer om vi som är nya inom barnmorskeyrket inte har förmågan och viljan att vara kvar? Om förutsättningarna inte finns för oss att vara kvar, vilka ska stötta och bistå framtida gravida och födande?

Jag hoppas att min insikt i att vara i ny i barnmorskeyrket i kombination med entusiasm till förändring kan ha en positiv påverkan i min roll som ordförande i lokalföreningen. Styrelsen ska fortsätta påverka, upplysa, påpeka och arbeta för en förbättring för regionens alla barnmorskor och de patienter vi möter inom professionens alla olika delar och verksamheter där barnmorskor arbetar.

Vi ska jobba för det som varit, det vi står inför och framtiden. Jag axlar det här uppdraget med stor ödmjukhet men också med en trygghet i att vara en del av en erfaren och etablerad styrelse.

Felicia Fagerstedt ordförande Barnmorskeförbundets lokalförening Stockholm