Blivande barnmorskan Maria Gottvall, RN, PhD och snart RM = Legitimerad Barnmorska!

Det känns fantastiskt

Barnmorskestuderande Maria Gottvall deltog på Svenska Barnmorskeförbundets kick-off inför #Barnmorskansår2020. Nu tar hon snart barnmorskeexamen.

Blivande barnmorskan Maria Gottvall

Jag såg precis bloggposten här på barnmorskan.se om den inspirerande och trevliga kick-offen för ett år sedan när jag och några andra barnmorskestudenter träffade och samtalade med Dr Natalia Kanem från UNFPA. Såhär ett år senare tänker jag nu på vad mycket som har hänt sedan dess.

Då var jag på första terminen av barnmorskeutbildningen och hade ännu inte varit ute på min första verksamhetsförlagda del av utbildning (VFU).  Den första terminen var väldigt rolig, intressant och fullspäckad med teoretisk fakta. Det kändes spännande att vara student igen och väldigt härligt att ha tid till att läsa så mycket intressant litteratur. Seminarier, gruppuppgifter, artikelsökningar och självstudier kändes tryggt för mig efter att ha arbetat de senaste 10 åren på universitet och högskola. Den andra och nu tredje, sista, terminen har bestått av en stor del VFU på framför allt förlossning men också eftervård, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning och gynmottagning. Till en början kändes det ovant och nervöst att vara ute i klinisk verksamhet igen efter så lång tid men efter ett tag kom jag in i det, och trots motgångar såsom pandemi och diskbråck är jag nu i alla fall på sluttampen av utbildningen.

Det har varit lärorikt, jobbigt, stärkande, roligt, utmattande, inspirerande m.m. och jag har träffat så många otroligt fina och bra barnmorskor under dessa terminer – kunniga barnmorskor som verkligen ser individen de träffar och anpassar vården efter dem. De har inspirerat mig och lärt mig mycket som jag har haft användning av i formandet av min egen roll som barnmorska.

Nu är #barnmorskansår2020 snart till ända och jag är nästan klar med denna härliga och intensiva utbildning. Den tid jag tillbringade på ungdomsmottagning förstärkte mitt intresse för ungdomars hälsa och sexualitet ännu mer och jag är liksom för ett år sedan mest intresserad av att jobba på en ungdomsmottagning eller något liknande. Att framöver kunna kombinera en sådan tjänst med forskning och undervisning vore min dröm!

Det känns fantastiskt att få bli en del av denna betydelsefulla yrkeskår. Barnmorskor världen över har en otroligt viktig roll i främjandet av sexuell och reproduktiv hälsa och även om #barnmorskansår2020 tar slut får fokus inte tas bort från dessa globalt viktiga frågor!

Maria Gottvall
RN, PhD och snart RM!