Barnmorskan Charlotta Dahlin.

Jag är så stolt över att vara barnmorska

Barnmorskestuderande Charlotta Dahlin deltog på Svenska Barnmorskeförbundets kick-off inför #Barnmorskansår2020. Nu har hon jobbat ett år som barnmorska.

Barnmorskan Charlotta Dahlin

Nu har snart #Barnmorskansår2020 passerat och visst kan vi konstatera att året inte riktigt blivit som vi hade tänkt oss. Många intressanta möten, diskussioner och föreläsningar har blivit inställda på grund av pandemin men barnmorskans arbete har givetvis fortsatt – såsom det alltid gör och måste göra även under kriser och pandemier. Under detta år har det varit viktigare än någonsin att säkerställa kvinnors rätt till vård som rör den sexuella och reproduktiva hälsan.

För egen del började jag att arbeta på en förlossningsklinik i Stockholm och jag trivdes väldigt bra med yrket och med mina kollegor.  Det är helt fantastiskt att få vara med när ett barn föds och få känna att man kan inge trygghet till blivande föräldrar. Under året har det drivits en kampanj om trygg och säker förlossningsvård, och barnmorskans rätt till en dräglig arbetsmiljö. Vi kan bara hoppas att dessa krav blir verklighet, inte minst för de födande kvinnornas skull som vi ju alltid har i fokus.

Efter sommaren fick jag en tjänst på en Ungdomsmottagning och där har jag arbetat sedan dess och tycker det är så roligt att gå till jobbet. Det är viktigt att under rådande pandemi fortsätta att erbjuda god tillgång till preventivmedel, att ungdomar kan testa sig för sexuellt överförbara infektioner, och att vi kan erbjuda behandling för dessa. Min uppfattning är att ungdomarna iakttagit ett moget beteende under pandemin och varit väldigt förstående då vi behövt att avboka eller ändra en redan inbokad tid på grund av sjukdom. De har också själva avbokat tider i hög utsträckning på grund av eventuella förkylningssymtom och varit försiktiga att besöka mottagningen i onödan.

Jag älskar att arbeta med ungdomar och känner att en del av mig alltid kommer vilja vara kvar i ungdomsvärlden, oavsett hur starkt drivet till förlossningsvården blir.
Min förhoppning var nämligen att ha en tjänst där jag kan rotera mellan både ungdomsmottagningen och förlossningen – men det var kanske att sikta lite för högt. Jag och min sambo väntar vårt första barn i mars och jag insåg att jag inte riktigt orkade att arbeta natt under graviditeten.

Jag känner mig glad och stolt

Jag känner mig glad och stolt ändå, det tråkiga året till trots, över hur mycket jag har lärt mig och utvecklats i min profession. Som nyfärdig barnmorska är det lätt att känna sig osäker, nervös och stressad inför ansvaret som vi har. Jag känner att det gångna året har gett mig bättre självförtroende i min yrkesroll – men med en fortsatt ödmjukhet inför allt jag har kvar att lära, och med stor respekt för mina seniora kollegor som lär mig så mycket varje dag.

Jag är så stolt över att vara barnmorska.

Charlotta Dahlin
Legitimerad Barnmorska