Bild från förlossningssal 1 på Västerviks sjukhus. Mina fantastiska huvudhandledare. Från vänster: Carin Rooth, Nina Damberg och Katarina Engström Jansson.
Nina Damberg barnmorskestuderande Linnéuniversitetet Kalmar.

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 8: På Barnmorskans dag vill jag säga tack!

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till mål när hon bloggar om hur det är att bli barnmorska.

Barnmorskans dag

Jag småspringer till praktiken och har tusen saker i huvudet. Är det inte konstigt att ju närmare man bor arbetet, desto mer måste man springa? Spring, Nina, spring. Alla säger det men allra mest jag. Bara lite till, kom igen nu. Vem är jag att säga nej eller bestämma takten själv? Min utmaning ligger inte i att arbeta snabbare eller mer effektivt utan i att stå kvar där, känna att jag duger. Jag vill bli en bra barnmorska och jag vill bistå den blivande modern och hennes partner med trygghet och kunskap i den riskabla och samtidigt smärtsamma födelseprocessen. Men ibland rinner det över, antar det är en del av processen. Jag bryter ihop efter en dag på förlossningspraktiken, när jag kommer hem vilar jag blicken i hans trygga bruna ögon. De jag får så mycket styrka, trygghet och kraft ifrån. Han säger det är okej att bryta ihop, släpp ut det men glöm inte att man bryter ihop för att man bitit ihop lite för länge. Jag vet inte varför jag gråter men det är frigörande. Ibland kan jag springa i månader, ibland bara några dagar tills jag hamnar där igen.

Jag vill bli en bra barnmorska…

Min upplevelse är att man som barnmorska ger mycket av sig själv. På förlossningen går det liksom inte att slå ifrån givandet, det finns ingen off-knapp. Vi måste försöka hitta styrka i varandra, vända spiralen och organisera ett rimligt klimat där man kan prata och tänka fritt. Hitta sätt att lägga rimliga krav på oss själva och på varandra. Handledare på praktiken fångar också upp en, säger att det är en del av arbetet att bryta ihop, att en berg-och-dalbana av känslor liksom ingår i jobbet, ibland även fritt fall. Jag har alltid älskat att gå på tivoli och vet att det där suset i magen och adrenalinkickarna kan vara både skrämmande och fantastiskt samtidigt. Jag tror mig förstå vad de syftar på. Trots många, långa år och massvis av erfarenheter lär man sig något nytt varje dag säger dom. Mina handledare och framtida kollegor påminner mig om att det är viktigt att hitta balans och försöka att inte ta med sig arbetet hem i tankarna utan släppa dem när man stämplar ut och försöka att planera in återhämtning.

På barnmorskans dag vill jag rikta mig till alla er handledare där ute och säga tack!

Legitimerad barnmorska

Så på barnmorskans dag vill jag rikta mig till alla er handledare där ute och säga tack! Tack för att ni stöttar oss, tröstar oss, peppar och pushar oss barnmorskestudenter. Tack för att ni delar med er av all er ovärderliga kunskap som får leva vidare från generation till generation och tack för att ni fångar oss när vi är på väg att falla, för att sedan hjälpa oss upp för att nå målet, att en dag bli som er.

Liknande artiklar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 7: Att lita på lidandets positiva kraft
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 7: Att lita på lidandets positiva kraft

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 6: Coronatider
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 6: Coronatider

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 5: Att stressa eller inte stressa?
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 5: Att stressa eller inte stressa?

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del: 4 Hej 2020!
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del: 4 Hej 2020!

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del: 3 Balans
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del: 3 Balans

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del 2: Fokus och perspektiv
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del 2: Fokus och perspektiv

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del 1: Det är hur man säger det
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg del 1: Det är hur man säger det

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Nina Dambergs resa från start till…
Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål.
Barnmorskan bloggar

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål.

Helena Bohman och Nina Damberg är barnmorskestuderande vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Följ deras resa från…