Den 6 november arrangerades Professionellt barnmorskeforum: Mötet mellan barnmorskor och migranter. Forumet var digitalt och det var cirka 50 barnmorskor och barnmorskestudenter som deltog.
Initiativet togs av barnmorskan Linda Nordlund som kontaktade Svenska Barnmorskeförbundet. Hon är projektledare för ”Sexuell hälsa och rättigheter för alla”, ett projekt riktat till migranter vid Bergsjön barnmorskemottagning i Göteborg. Projektet startade då barnmorskorna såg ett stort behov hos deras patienter av information och kunskap kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Linda Nordlund och hennes kollegor ville delge andra om hur de anriper frågorna men även få kontakt med andra barnmorskor för att dela erfarenheter och tillsammans försöka uppnå en nationell samordning. På webinariet deltog Linda och barnmorskekollegan Johanna Gunmalm med en presentation av deras arbete.
Vi är även glada att barnmorskan Mia Kolak deltog som föreläsare på webinariet. Hon är doktorand i Socialmedicin och global hälsa vid Lunds universitet samt barnmorska på SUS i Region Skåne och arbetar på förlossningsavdelningen i Malmö. Mia Kolak skriver sin avhandling om barnmorskan som preventivmedelsrådgivare till kvinnor från hela världen boende i Sverige.
Webinariet modererades av Erica Solheim, vice ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, och barnmorskan Hanna Möllås. Båda är ledamöter i Svenska Barnmorskeförbundets etiska råd.
Föreläsarna beskrev hur viktig och central barnmorskans roll är för migranter. Mia Kolak pratade om hur tilliten till barnmorskan är fundamental och vikten av interaktionen mellan barnmorskan och kvinnan men även kvinnans man. Barnmorskan liknas som relationen mellan sin syster eller mamma. Linda Nordlund och Johanna Gunmalm berättade att migranter upplever barnmorskan som en viktig person att delge samhällsinformation. Att barnmorskan har ett så stort förtroende hos migranter /utlandsfödda innebär ett stort ansvar för deras hälsa. De betonade vikten av kulturell kompetens och beskrev olika utmaningar i möten med dem de har framför sig. En av utmaningar är just att hjälpa personen in i det svenska sjukvårdssystemet, saker som ses som självklara för den som sedan generationer tillbaka levt i Sverige kan kännas obegripligt för en nyanländ. Det kan även handla om att den som är uppväxt i ett annat land inte haft samma förutsättningar att få kunskap om den egna kroppen sexuellt och kring sin fertilitet. Vårt svenska sätt att se på familjeplanering kan skapa kulturkrockar.
Vi som deltagare tar med oss vikten av kulturell kompetens och att möta varje individ med nyfikenhet och respekt. Vi har ett ansvar för att skapa förtroende så att migranter och utlandsfödda kan känna tillit till den svenska vården. På detta sätt stärker vi den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheter för alla våra patienter.
I samband med webbinariet startar ett nytt nationellt nätverk för barnmorskor.
Vill du vara en del av nätverket, Barnmorskan och migranter?
Scanna QR-koden och anmäl dig.
___________________________________________________________
Nytt nationellt nätverk
Barnmorska och jobbar med migranter?
Idag är vi många barnmorskor som är yrkesverksamma i områden med hög andel migranter. I detta nätverk kan vi tillsammans dela erfarenheter, tankar och idéer kring arbetet med migranter. Vi kan också tillsammans påverka och bli migrantens röst när det behövs! Vi kommer att ha regelbundna nätverksträffar med både diskussioner och föreläsningar. Vill du vara med och dela din erfarenhet och ta del av ny kunskap och idéer? Hör av dig! Scanna QR-koden.
Linda Nordlund
Barnmorska/ Projektledare för ”Sexuell hälsa och rättigheter för alla”
Bergsjöns barnmorskemottagning, Göteborg
Västra Götalandsregionen
___________________________________________________________