Barnmorskan Eva Nordlund ordförande Svenska Barnmorskeförbundet 2019 -. Foto: Elisabeth Ubbe.

Ordförande har ordet: Ryggraden i verksamheten

Nu återvänder ljuset och därmed mer energi.

Jag och flera av mina styrelsekamrater reser runt till våra lokalföreningar. Det är oerhört lärorikt och peppar oss i vårt arbete. Samtidigt är det nyttigt att förstå hur olika villkoren kan se ut, både för barnmorskor men också dem vi tar hand om.

Glesbygdens barnmorskor har sannerligen sina utmaningar och på en ö som Gotland kan löneutvecklingen paradoxalt nog avstanna eftersom det inte finns så många arbetsplatser att välja på. Ändå borde motsatsen vara det självklara, att värna om de barnmorskor som finns och jobba med löner och arbetsvillkor.

Det gäller för övrigt i stora delar av Sverige, men problematiken kan se lite olika ut.
I storstäderna är det mer som att vara i en centrifug, med barnmorskor i ständig rörelse och alla de problem som det medför. Där snabbt stora grupper av barnmorskor kan säga upp sig och skapa kratrar av underbemanning. Detta tillsammans gör att den enda självklara vägen borde vara att titta på barnmorskors kompetens istället för att låta bristen på barnmorskor vara avgörande när till exempel löner ska sättas. Tyvärr är det en bit kvar – men skam den som ger sig.

Svenska Barnmorskeförbundets 25 lokalföreningar är, tillsammans med våra fackligt förtroendevalda, ryggraden i verksamheten. Våra förtroendevalda barnmorskor har stor betydelse när det kommer till allt som kan stöka till det – eller vara positivt – för den enskilda barnmorskan. Arbetsmiljö, arbetstider, lön och utvecklingen framåt som exempel.

Aktivera dig i lokalföreningen där du bor och var en del av gänget. Det är positivt och stärkande för kåren och för vår profession. Vi måste hålla ihop i tider av övermedikalisering, ”riktlinjesinflation” och ständiga hot om uppgiftsväxling från barnmorskor till andra yrkesgrupper.

Nu tar vi tag i våren 2023 och jobbar på. Ta hand om er och glöm aldrig vilken oerhörd resurs ni barnmorskor är för alla medborgare i hela Sverige.

Eva Nordlund
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

PS På Svenska Barnmorskeförbundets Instagramkonto kan du följa oss och se bilder från våra besök i lokalföreningarna DS