Barnmorskan Mia Ahlberg förbundsordförande 2015-2019. Foto: Elisabeth Ubbe.

Ordförande har ordet: Välkommen till BARNMORSKAN

Vi måste hitta nya sätt att samtala med varandra. Det händer mycket som rör vår profession och våra behov och verkligheter ser olika ut – även om det mesta förenar.

Vi är ett land med relativt stora avstånd som gör att vi ofta inte har en aning om vad som händer i andra delar. Vi som barnmorskor har förhållandevis få forum där vi delar kunskap och erfarenheter nationellt. Vi behöver inte bara lära mer av varandra utan också stärka känslan av ett nationellt barnmorskekollektiv där vi håller samman och delar med oss av kunskap, framgångar och motgångar.

Nya utmaningar kräver nya sätt att kommunicera. Vi som arbetar inom förbundet behöver ha en bra kanal för att nå ut till alla medlemmar om vad som är på gång och det behöver vara lite ”snabbare puckar” vad det gäller informationen.

Barnmorskeförbundet har gett ut en tidning, Jordemodern, sedan 1800-talet och det gör vi fortfarande. Det känns tryggt och bekant. Vi har sedan några år även en egen Facebook-sida där vi länkar en enorm mängd information som rör ”barnmorskeriet”, både direkt och ibland ganska perifert. Vi har även vår hemsida med information om vad som händer och styr vårt gemensamma barnmorskeförbund.

Även om det ibland känns ansträngande och komplicerat med alla olika sätt att kommunicera, erbjuder tidens teknologi också så många möjligheter – det gäller så att säga bara att hänga med.

Välkomna till barnmorskan.se

Nu erbjuder vi ännu en kanal för aktuell och uppdaterad information och nyheter via barnmorskan.se. Här kommer vi att publicera texter för, av och om barnmorskan – vår profession. Vi hoppas att barnmorskan.se på sikt ska bli ett forum där vi delar med oss av personliga erfarenheter som förenar och skapar engagemang. Vi hoppas också att barnmorskan.se ska gynna kommunikation och dialog både inom vår profession och med andra som är intresserade av barnmorskans kompetens, erfarenhet och arbete. Om vi lyckas med att skapa en plattform som har allt detta kommer vi att nå fler framgångar. Det är jag övertygad om. Vi hoppas att alla ska hitta hit.

Vi ser på barnmorskan.se lite som på en graviditet som ännu inte synlig för allmänheten. Det är bara vi som vet om den. Men med goda och hälsosamma förutsättningar, kompetenta barnmorskor som vårdar detta embryo och foster, så kommer graviditeten med största sannolikhet att resultera i ett friskt barn med ett helt barnmorskekollektiv som engagerade föräldrar.

Detta barn ska vi sedan vårda så att det växer upp till en framgångsrik medlem i Svenska Barnmorskeförbundet, lika välkänd och självklar att kontakta som det nu är att lyfta luren till barnmorskan på barnmorskemottagningen när stickan visar positivt resultat.

Så välkomna alla Sveriges barnmorskor till vår gemensamma graviditet på barnmorskan.se

Vi hörs,
Mia