Barnmorskan Nina Damberg Foto Jonas Ekströmer TT

Nyfärdig

Jag är verkligen ny och helt färdig. Färdig på så många olika sätt, nyligen färdigutbildad och helt färdig efter en dag på jobbet. Eller flera dagar i rad på jobbet.

Sedan barnmorskeexamen jobbar jag på förlossningen i Västervik och att jobba heltid är verkligen att jobba h-e-l-a tiden. Jag är trött när jag vaknar och om möjligt ännu tröttare när jag kommer hem från jobbet. Efter att man jobbat länge och hårt för att nå sitt mål så blir man också helt slut. Återhämtningen är verkligen livsviktig och en ledig dag hade jag gärna spenderat att hitta på roliga saker på men till slut hamnar jag som mest sovandes i soffan. Under vår säng samlas det mer och mer damm och jag har blivit en expert på att fuskstäda för att orken inte riktigt räcker till. Men dagarna på förlossningen är fantastiskt roliga. Det är en berusande känsla att få ta del av så många nya möten och liv. Det är underbart och skört och har en direkt väg in till mitt innersta. Jag börjar så smått att landa i det, förstå det, bygga upp en tillstymmelse till självförtroende och hoppas göra ett bra jobb för de människor jag möter. De tre första månaderna som barnmorska var tuffa. Jag ger mycket av mig själv så det inte räcker och blir över till mina närmaste. Jag försöker leva mer i stunden, ta en vecka i taget, inte planera eller boka upp måsten som jag kanske inte kan hålla. Trots det ångrar jag inte en sekund att jag valt att bli barnmorska. För visst är man barnmorska, både på och utanför arbetet. Det är som att hela mitt jag vuxit några centimeter, rakryggad och stolt över mig själv att jag får ha den yrkestiteln och eventuellt göra skillnad för någon. Självklart kommer det dagar jag blir orolig och funderar över om jag kommer orka med. Kroppsligt och mentalt finns det både bra och dåliga dagar. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om de kiss och matpauser som inte har blivit av och jag tror att sommaren kommer att fortsätta i samma anda men självklart finns det (tack och lov) lugnare dagar med, tid för andrum och reflektion.

Nu då? Så många planer och önskningar att göra i sommar och sen var den helt plötsligt här, massvis med solsken, värme och brända axlar. Kvällsljuset klockan 21:40 från röda solnedgångar värmer mig hela vägen hem från förlossningen till lägenheten där vi bor. Upp igen 05:30 för ett nytt pass och det är fortfarande ljust ute. Sommarvindarna känns varma och förlossningssalarna utan AC ännu varmare.

Jag minns skolavslutningarna som liten. Pirret i magen innan Idas sommarvisa, tio veckor av fullständig frihet och långa ljusa nätter. När sommaren och blåslagna ben var framför en och allt kunde hända. Lite så känner jag även inför denna sommar (fast första semesterveckan kommer troligtvis gå till att återställa sömnsaldot som ligger på minus och till återhämtning). Törstar efter att uppleva, resa och träffa nya människor. Trots olösta pass på förlossningen får vi vår semester. Coronapassen är hjärtligt välkomna och färdigvaccinerade som vi är önskar vi att äntligen få träffa killens familj i Danmark i sommar och njuta av pirret och friheten!

___________________________________________________________

Barnmorska: Kommer inte orka hela arbetslivet, SvD
Malin Johanson / TT, publicerad 2021-06-20.

___________________________________________________________

Barnmorskan Nina Damberg bloggade under hela barnmorskeutbildningen. Läs mer under Barnmorskan bloggar: Blivande barnmorskans dagbok.

___________________________________________________________