Nina Damberg barnmorskestuderande Linnéuniversitetet Kalmar.

Blivande barnmorskans dagbok – Nina Damberg Del 13: Barnmorskeexamen

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Barnmorskestuderande Nina Damberg har bloggat från start till mål. Nu är hon i mål och det är dags för examen.

#Barnmorska

Jag förfäras och förtjusas av att tiden gått så fort och att utbildningen snart är klar. Idag är sista dagen innan examen och snart tar vi en lång och välbehövlig paus från skrivandet. Det är först när man har veckor fria från kriser eller känslostormar som man märker hur snabbt hjärtat slagit. Och hur skönt det är när det börjar slå i jämn takt och man blir sig själv igen.

Nu är vi här, vi är barnmorskor!

År 2020, det blev ett år som kanske tog mer än vad det faktiskt gav. Det var året då jag knyter ihop studiesäcken och blickar framåt och det blev trots allt den 15 januari 2021. För många av oss har kanske en dröm sedan barnsben äntligen slagit in.
Kommer lugnet snart infinna sig eller är det så att det är faktiskt nu det börjar? Slitet. Arbetet. Allt det där vi lärt oss ska implementeras och rak i ryggen med livets träd som börjat växa inom mig ska jag försöka vara den bästa barnmorskan jag någonsin kan. Visst har det varit en lång och krokig väg att komma hit men nu är vi här, vi är barnmorskor!

Jag vet att det kommer bli intensiva dagar, dagar fyllda med förväntningar och förhoppningar. Dagar fyllda med adrenalin, glädje och det där första andetaget av nytt liv och jag kommer göra så gott jag kan. Jag kommer att ta en sak i taget, det är otroligt hur svårt det ska vara. Det hyllas att ha många bollar i luften, flera järn i elden och kometkarriär samtidigt som man bistår födande familjer. Jag frågar mig hur man ska hinna med allt och tänker att det gör man inte. Mitt mantra kommer nog bli; en sak i taget.

Avslutningsvis lämnar jag studentbloggen och hoppas att mina tankar och känslor mött några andra därute och vem vet, vi kanske hörs framöver! Slutligen har jag valt att citera en barnmorskeikon; Signe Jansson som får inspirera oss till vidare arbete inom kvinnovården.

Vi får aldrig slås till ro.

Mycket återstår att göra.

Var beredd på motstånd.

Och kom ihåg att det är tufft att vara pionjär.