Vecka 42 är den nordiska amningsveckan. I år är det internationella temat ”Support breastfeeding for a healthier planet”. Ann Tiits är barnmorska och amningsspecialist och projektansvarig för AMSAK Amningsspecialistmottagning i Stockholm och en av dem som planerat för veckans aktiviteter.
Hallå där Ann Tiits,
Nordiska amningsveckan uppmärksammas vecka 42, vad är på gång?
Då ska vi fira! Det blir två dagar med digitala seminarier om amning och det är gratis! Första tillfället är idag (måndag 12 oktober).
Vad får vi ta del av?
Årets tema är AMNING: Miljö/klimatförändringar.
Det kommer att bli en inspirerande dag om alltifrån aktuella amningsprojekt till lösningar på amning- och bröstkomplikationer.
Vi har föreläsare som berättar om vad som händer i region Stockholm och olika amningsprojekt på regional och lokal nivå. Till exempel ska vi få veta mer om en ny och gemensam hemsida om amning för föräldrar och Stockholms nya amningssamordnare Amal Omar-Salim kommer att vara med.
Vi kommer också att prata om hur vi förebygger och löser amningssvårigheter och bröstkomplikationer inom våra olika verksamheter i vårdkedjan. Bland annat presenteras ett nytt dokument om ”För lite mjölk”- tillmatning – Informerat val?
Kan kvinnor vara rädda för att amma? Det och förberedande amningssamtal under graviditeten ska vi också ta upp. Det blir även en genomgång av riskfaktorer och handläggning av mastit och skillnaden på inflammation, infektion, abscess.
En nyhet som presenteras är Kompetensbeskrivning för amningsarbete i vårdkedjan. Programmet är med andra ord fullspäckat med nyttigheter för den som är intresserad och arbetar med kvinnor och barn och amningsfrågor.
När är det?
Det är två tillfällen, två heldagar med paus, samma program den 12 och den 14 oktober.
Vilka har arrangerat dagen?
Det är vi barnmorskor på AMSAK Amningsspecialistmottagning i Stockholm som är arrangörer.
Hur gör man om man vill delta?
Det är ett digitalt seminarium via länk join.sll.se och det enda som behövs är en möteskod och den finns i programmet. Vi hoppas att så många som möjligt från hela vårdkedjan, både mödravård och barnavård, öppen och sluten vård, kan ta del av dagen. Den vänder sig till alla som vill lära sig mer om amning.
Ett tips för att sedan fortsätta diskussionen lokalt på hemmaplan är att man på arbetsplatserna kan titta tillsammans.
Välkomna!
___________________________________________________________
Delar av programmet AMSAK temadag AMNING publiceras på barnmorskeforbundet.se.
___________________________________________________________
Lästips Jordemodern nr 6 Oktober 2020 Tema AMNING.
___________________________________________________________