Barnmorskan Anja Lundström, ordförande Barnmorskeförbundets lokalförening Stockholm.

Lokalföreningsbloggen Stockholm: Ny ordförande Anja Lundström

Hej alla barnmorskor i Stockholm, jag heter Anja Lundström och är den kollega som precis blivit vald till ordförande för Barnmorskeförbundet, lokalförening i Stockholm.

Jag valdes som ordförande i lokalföreningen på vårt årsmöte den 2 maj 2023. De sista två åren har jag suttit i styrelsen som ledamot, vice ordförande och de sista månaderna som Tf ordförande då vår kollega behövde pausa sitt uppdrag och jag fick steppa in.

Nu beslöt jag mig för att tacka ja till detta hedersamma uppdrag som ordförande och det ska bli så roligt, spännande och inspirerande. Framför allt kommer det att bli roligt att möta er medlemmar, de frågor och behov ni har. Tillsammans med den nyvalda styrelsen vill vi ytterligare stärka lokalföreningen  och barnmorskeprofessionen i regionen. Den nya styrelsen har  en gedigen bredd i både erfarenhet och kompetens.
Vi kommer kunna göra skillnad men vi vill också höra vad ni önskar att vi ska fokusera på detta kommande år. Läs gärna vår verksamhetsberättelse som berättar vad vi gjorde förra året och vår plan för 23/24, de finns på vår hemsida barnmorskeforbundet.se/lokalforeningar/stockholm.

Jag har varit barnmorska i 25 år. Min CV är brokig då jag är en nyfiken själ. Jag har arbetat i både regionen, privat och som egen företagare både i Stockholm och gjort seriösa emigrant försök flera gånger men älskar staden. Kunskap och nyfikenhet är det som driver mitt engagemang, jag satt i styrelsen för Piteå brukshundsklubb redan som 12-åring. Mitt rätta element är i mötet med den födande och familjen. Jag återvänder alltid till förlossningsvården när jag varit ute på ett äventyr och gjort annat. Mina hjärtefrågor är många men bland annat jämlik vård, migration och hälsa, differentierad förlossningsvård och mentorskap. Jag har många års erfarenhet av att arbeta med påverkan och opinion i flera frivilliga organisationer och tycker det är viktigt.

För mig var 2019 det år när jag återigen blev medlem i facket. Det är min starka övertygelse att kombinationen professions- och fackliga frågor måste gå hand i hand för att utveckla både vår profession och våra kompetensområden. När Svenska Barnmorskeförbundet och SRAT enades så fick jag ihop mina olika delar av engagemanget så därför engagerade jag mig igen. En profession – En organisation passar mig väl i tanke och kraft.  Det är vi barnmorskor som kan formulera våra yrkesfackliga frågor. Barnmorskor finns på många olika platser i samhället och vi behövs med vår kompetens på många olika uppdrag. Det är viktigt med engagemang då vi ser den ökade medikaliseringen i förlossningsvården och påverkan på våra frågor genom exempelvis Tidöavtalet. Vi måste finnas med i debatten på olika plan.

Lokalförening Stockholm vill vara en plattform för möten, kunskapsutveckling, stöd och engagemang och vara närvarande där barnmorskor arbetar.  Med mig har jag en otroligt stark och kompetent styrelse. Vi har en mångfald av erfarenheter så vi ser fram emot att samarbeta och möta er medlemmar. Tveka inte att höra av dig om du har tankar och frågor som du vill diskutera, vi kommer gärna till er för dialog. Jag ser fram emot goda möten.

Vi har världens roligaste och viktigaste arbete och uppdrag. Varje dag behöver vi stötta och stärka varandra och vi behöver bli fler. Ju starkare vi är desto mer får vi gjort. Vår förbundsstämma gick av stapeln nu i veckan och det är glädjande att Eva Nordlund sitter kvar som ordförande och med henne en stark förbundsstyrelse.

I dagarna planerar vi för fullt vår närvaro på Järvaveckan den 2-3/6 på Spånga IP. Kom förbi och häng med oss, lyssna på spännande programpunkter, diskutera med politiker eller dansa vid stora scen.

Med förhoppning om ett spännande år.
Anja Lundström, ordförande Barnmorskeförbundet, lokalförening Stockholm