Barnmorskan Anne Oksanen

Lokalföreningsbloggen Stockholm: Livet som frilansande barnmorska

I juni kastade jag loss igen från en fast anställning och blev frilansande barnmorska. Längtan efter frihet och att planera min egen arbetstid blev för stark efter att ha smakat på det för ett par år sedan.

När BB Sophia i Stockholm stängde för drygt fyra år sedan provade jag för första gången på hur det var att arbeta på timmar och att inte ha en fast anställning. Då kändes det rätt pirrigt att inte ha tryggheten av fast arbete, skulle jag få tillräckligt med jobb, hur skulle det vara att komma till nya kliniker etc. Men viljan att vara fri och bestämma över min tid vann över oron och jag hade heller inte någon lust att arbeta som barnmorska i Stockholm just då. Var rätt besviken över hur förlossningsvården såg ut och att man la ner en väl fungerande klinik som BB Sophia.

Efter en tid av arbete på förlossningskliniker i andra städer återvände jag ändå till en fast tjänst i Stockholm i två år av familjeskäl. Vilket jag då åter valt att lämna.

Livet som frilansande barnmorska passar väldigt bra i mitt liv just nu. Jag varvar en timanställning hemma i Stockholm med att för tillfället åka till Norrbotten till en liten klinik en gång i månaden och är då borta 7-10 dagar åt gången. Att återkomma till samma klinik ger en trygghet både för mig som lär känna personalen och rutinerna och så klart för kliniken som känner vikarierna som återkommer. Flera små kliniker i Sverige är beroende av återkommande vikarier, barnmorskebristen finns i hela landet.

Jag får ofta frågan/kommentarer om pensionen, du måste ju tänka på pensionen…
Jag tjänar tjänstepension på min timanställning och eftersom jag väljer att arbeta mindre just nu än en heltidsanställning så blir pensionen också därefter, men det finns andra lösningar som till exempel privat sparande.

Att vara trygg i yrkesrollen som barnmorska är en förutsättning för att arbeta på detta sätt och en stor portion ödmjukhet krävs inför att vissa rutiner kanske inte alltid är som “där hemma”, vilket är väldigt lärorikt! Att kunna planera min semester, kurser eller vad jag nu väljer att göra först och arbetet därefter ger mig en otrolig frihetskänsla och är värt den tiden när jag inte sover i min egen säng.

Tveka inte att prova om du är sugen och det är rätt tid i livet!