Här bloggar barnmorskor som är ledamöter i Svenska Barnmorskeförbundets internationella råd.
Svenska barnmorskor på #WHA77
Världshälsoorganisationen, WHO, håller varje år en Världshälsoförsamling, WHA. Årets 77:e församling för alla FN:s medlemsstater hade fokus på hälsa och det arbete som WHO utför.
Regeringsrepresentanter och ledare från hela världen, så även Sverige, fattar beslut och diskuterar hälsofrågor på absolut högsta nivå. Men varje möte föregås av mycket arbete på såväl nationell som global nivå.
Årets viktigaste punkt som berörde oss barnmorskor initierades av Somalia som larmade kring stagnerande och även stigande antal mödra- och nyföddhetsdödsfall i världen. Tillsammans med elva andra länder, la Somalia fram en resolution ”Accepted Resolution: Accelerate progress towards reducing maternal, newborn and child mortality in order to achieve SDG targets 3.1 and 3.2” som handlar om att accelerera investeringar, program och pågående aktiviteter för att, så långt det är möjligt, nå de Globala Målen 2030.
Första punkten handlar om att alla kvinnor måste ha tillgång till mödra- och barnavård till ett överkomligt pris (affordable) och att de möts med respekt och kvalitet i vården. Andra punkten betonar hur viktigt det är med barnmorskor, väl förankrade i hälsosystemet, till alla kvinnor i reproduktiv ålder. Tredje punkten fokuserar på att alla regeringar måste investera i ett fungerade hälsosystem, hållas ansvariga och införa ett holistiskt SRHR-perspektiv till befolkningen.
Detta viktiga dokument accepterades av församlingen på sista dagen, till glädje för många som arbetar kliniskt. Dock är många organisationer och ledare oroade och, med rätta, upprörda över att 800 kvinnor i världen varje dag fortfarande dör när de ger liv. Alla vet att detta går att förebygga och att tillgången till barnmorskor är avgörande, men det avsätts allt mindre pengar till arbete för att få ner mödradödlighet (till förmån för humanitära insatser och klimatet). Läget är minst sagt akut och helt ohållbart.
Vår nya chefsbarnmorska, Chief Midwifery Officer på Socialstyrelsen, Susanne Åhlund, deltog under WHA för första gången och det var med stor stolthet hon deltog i paneler och pratade med såväl FN som med andra chefsbarnmorskor. Susanne Åhlund pratade ofta och mycket om den svenska barnmorskemodellen, något som andra länder gärna vill lära mer om och bygga själva.
Internationella Barnmorskeförbundet/International Confederation of Midwives (ICM), tillsammans med UNFPA och den brittiska regeringen, lanserade ett ”Position paper on transitioning to midwifery models of care”, som bygger mycket på hur vi arbetar i Sverige. Susanne Åhlund delade med sig av sin långa erfarenhet, rollen som den första svenska Chief Midwifery Officer men lyfte också de utmaningar vi har, som att behålla barnmorskor i tjänst och rimliga arbetsförhållanden för barnmorskor.
Fram till i dag har 16 länder en Chief Midwifery/Midwife Officer, så även ICM själva. ICM lyfte fram Sveriges initiativ inom barnmorskeledarskap vid flera tillfällen och kommer även att utveckla och leda gruppen av chefsbarnmorskor från hela världen med syfte att stärka synligheten av barnmorskor och professionen. Detta är ett stort steg framåt för vår profession och det är viktigt att strukturen kring chefsbarnmorskorna är sådan att de får en stark röst i planering och beslutsfattande på myndighetsnivå i frågor som rör kvinnor, SRHR och barnmorskor i respektive länder. Vi ska vara mycket stolta över Sveriges Chief Midwife Officer!
Som representant för Svenska Barnmorskeförbundet och Internationella Rådet, var det otroligt viktigt att få ta del av WHA och alla sidomöten. Det går aldrig att underskatta värdet av nätverk, samtal och dialoger mellan organisationer och individer. Svenska Barnmorskeförbundet är medlem och ett stort stöd till ICM, vilket uppskattades av såväl ICM själva som av Sida, som fortsätter gå in som givare till ICM.
Vårt samarbete bygger på många års dialoger, initiativ och relationsbyggande, vilket båda parter ser som avgörande för att lyfta barnmorskor, akademi och vår profession ytterligare. Vi har mycket arbete framför oss, men Sverige har en unik modell som fungerar som en rollmodell för hela världen och som vi måste dels ta tillvara, dels bygga vidare på. Vi är alla viktiga för varandra och måste samarbeta ännu mer, både inom och utanför Sverige.