Här bloggar barnmorskor som är ledamöter i Svenska Barnmorskeförbundets internationella råd.
Barnmorskorna Malin Bogren och Kerstin Erlandsson:
När hjälpen tystnar – en hälsokris för kvinnor och barn i Bangladesh
Bangladesh är ett land där barnmorskeprofessionen långsamt byggs upp, steg för steg, mycket tack vare internationellt stöd. Svenska barnmorskor har under 20 år arbetat som tekniska specialister på FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att stärka barnmorskeprofessionen här. Enligt en rapport från John’s Hopkins University kan barnmorskor som är anställda i Bangladesh rädda upp till 31 000 kvinnor och barn i Bangladesh mellan 2024–2030.
Men idag står vi inför en akut kris.
I Cox’s Bazar, platsen för världens största flyktingläger, driver barnmorskor vård för över en miljon Rohingya-flyktingar från Myanmar. Men med biståndsstopp på 40 procent från USA hotas deras arbete på ett sätt få i Sverige känner till.
Det frysta biståndet har redan fått förödande konsekvenser:
- Barnmorskor har förlorat sina jobb.
- Gravida kvinnor saknar tillgång till säker graviditet (mödravård) och förlossningsvård.
- Barn och sjuka får inte livsnödvändig behandling.
- Svält och undernäring ökar dramatiskt.
- Amerikanskt finansierade sjukhus i lägren har dragit ner på sina tjänster, vilket ytterligare förvärrar situationen.
Svenskt engagemang hotas
Göteborgs universitet och Högskolan Dalarna har under flera år bedrivit viktiga utbildningsprojekt för att stärka barnmorskeprofessionen i Bangladesh. Dessa initiativ är nu en del av över 100 projekt som påverkas av biståndsstoppet.
Även icddr,b – ett av världens ledande forskningscentra för diarré- och infektionssjukdomar – har tvingats säga upp över 1 000 anställda. I ett land där infektionssjukdomar hotar liv varje dag är detta katastrofalt.
Totalt beräknas 20 000 människor i Bangladesh ha förlorat sina jobb, eller vara i riskzonen för att göra det, som en direkt följd av biståndsstoppet.
Det som sker här är en påminnelse om hur avgörande biståndet är för kvinnor och barn och familjer världen över.
Barnmorskevården räddar liv – bistånd gör skillnad
Det som sker här är en påminnelse om hur avgörande biståndet är för kvinnor och barn och familjer världen över. Investering i utbildning, handledning och barnmorskeledd vård bokstavligen räddar liv.
Vi är tacksamma att Sverige med ytterligare medel till bistånd tar det globala ansvaret – för kvinnors och barns rätt till en trygg och säker förlossning.
Vi barnmorskelärare kommer fortsätta att utbilda och bedriva forskning inom ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Vi vill vara med och ta ansvaret för människors rätt till hälsa i världen.
Malin Bogren, Barnmorska, PhD, Docent, Göteborgs Universitet samt styrelseledamot i Svenska Barnmorskeförbundet och det europeiska barnmorskeförbundet (The European Midwives Association), ordförande för Internationella rådet, Svenska Barnmorskeförbundet och europeiska barnmorskeförbundets forskningsråd.
Kerstin Erlandsson, Barnmorska, PhD, Professor, Högskolan Dalarna samt ledamot i Internationella rådet, Svenska Barnmorskeförbundet, och i The European Midwives Association/europeiska barnmorskeförbundets) forskningsråd.
___________________________________________________________
Följ Internationella rådet #Barnmorskanbloggar: Internationellt fokus och engagemang.
________________________________________________________
Mer om barnmorskors internationella arbete och Midwives in Bangladesh
Jordemodern nr 8 Dec 2023 Tema Internationellt arbete
Jordemodern nr 1-2 Jan-Feb 2012 Tema Svenska barnmorskor i världen
Midwives in Bangladesh Jordemodern 2013
Projekt Midwives in Bangladesh 2013
Midwives in the service of life på ICM i Prag 2014
___________________________________________________________