Helena Bohman barnmorskestuderande vid Linnéuniversitetet Kalmar.

Blivande barnmorskans dagbok – Helena Bohman del 3: Vad finns det för alternativ?

Blivande barnmorskans dagbok – från start till mål. Följ barnmorskestuderande Helena Bohmans resa från start till mål när hon bloggar om hur det är att bli barnmorska.

Nu är första praktikperioden avslutad. BB/gyn har förgyllt fem veckor med allt slags innehåll en annan aldrig tidigare fått uppleva. Mycket nya termer och begrepp som för en annan öppnats upp som en helt ny värld. Nu får man riktigt känna sig som en student igen vilket är högst ambivalent men, HÄRLIGT.

Något som bokstavligen talat HAR SKÖLJTS över mig på sistone är alla frågor kring antikonception. En ny våg med folk som väljer bort hormonpreparat verkar ha kommit. Antikonception, en diskussion som verkar vara återkommande. Den riktiga frågan är väl egentligen (som vanligt) vad det finns för alternativ?

I Sverige är idag den vanligaste åldersgruppen för tidig abort mellan 20-29 år (2018). Kunde inte hjälpa att sammankoppla vissa händelser eftersom sociala medier fullkomligt frossar i ifrågasättandet av preventivmedel. Vilket är bra, missförstå mig rätt. Men alla tusen inlägg om biverkningar efter att folk blivit ”lurade” att ta hormonpreparat känns inte helt rätt. Om man ska tro sociala medier så säljs preventivmedel in och då gärna i form av medicinska preparat. Synd att det beskrivs så med tanke på att varje fall verkar vara väldigt individuellt och kan bero på så mycket annat. En risk för biverkan kan ibland vara bättre än att leva med ett annat symtom anser många kvinnor.

Men vad har vi då för alternativ? Rätt svar: inga. Än så länge. Preventivmedel som exempelvis testats på män, det vill säga hormonpreparat, har gett en del biverkningar. För mycket för att kunna säljas på marknaden än. Men mycket verkar vara på gång ändå, p-gel, p-piller och vasalgel. Frågan är ju hur uppskattat hormonpreparaten blir i även denna kategori när det väl börjar användas.

Började då fundera lite på sterilisering. Japp. Precis det. Sterilisering FÖR MÄN. Män som eventuellt har fått barn och vet att de inte vill ha fler. Varför skulle inte detta kunna vara ett hett alternativ till preventivmedel likväl som alla andra risker kvinnor tar. Det känns som ett bortglömt alternativ och är inte inblandat i diskussionen som pågår, vilket det borde vara. I alla fall tills dess att det finns något bättre förslag, eller tills  det är dags igen för nästa diskussion.