Barnmorskan Elisabeth Ubbe, Läkare i Världen Stockholm.

Barriärer till vård del 8: Jag är mycket lycklig

Den 7:e november 2022 började jag jobba som barnmorska för Läkare i Världen i Stockholm. Jag ska kartlägga barriärer till vård för de allra mest utsatta människorna i regionen; papperslösa, asylsökande, EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Jag är mycket lycklig

I förrgår startade vi på Läkare i världen en barnmorskemottagning i Stockholm. Vi hade två fantastiska barnmorskevolontärer på plats och det första de gjorde var att hjälpa en kvinna på allra bästa sätt. Jag är stolt över dem!

Jag är också stolt över att det finns volontärer som vill arbeta utan ersättning för att hjälpa de personer här, som trots att Stockholm är Sveriges mest tillgängliga region när det gäller vård, inte lyckas få den vård de behöver.

Utmaningarna är stora och vi är små. Men vi möter svårigheterna, en efter en, precis som en födande kvinna möter varje värk, en i taget. Och när volontärerna kommer till våra mottagningar är min känsla som i en Hollywoodfilm. Tänk er filmerna om boxaren Rocky Balboa, som slår ur underläge och till slut, i varje film, besegrar allt motstånd, mot alla odds!

Energin är hög när volontärerna dyker upp, de möter patienterna, hjälper, tar vittnesmål, vårdar. Och även om jag önskar att vi inte skulle behövas och jag hoppas att jag ska bidra till att vi inte kommer att behövas, så är jag stolt över det vi åstadkommer. Som Michelle Obama sa: when they go low, we go high.