Barnmorskan Elisabeth Ubbe, Läkare i Världen Stockholm.

Barriärer till vård del 10: Sommar. Solidaritet. Solsken.

Den 7:e november 2022 började jag jobba som barnmorska för Läkare i Världen i Stockholm. Jag ska kartlägga barriärer till vård för de allra mest utsatta människorna i regionen; papperslösa, asylsökande, EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Sommar. Solidaritet. Solsken.

Snart semester. Jag tillhör ju de i Sverige som får betald semester. Andra får fortsätta hoppas att någon arbetsgivare (givare är dock en tveksam term när det gäller de arbeten jag skriver om nu) ska betala dem en spottstyver för hårt arbete utan varken försäkring, arbetstidsregler eller ok arbetsvillkor. Ytterligare några går in i sommaren utan egen bostad, kanske med flera munnar att mätta och ett barn till på väg. Och dessutom utan att ha tillgång till mödravård eller barnhälsovård.

Jag gör mig inga illusioner om att jag på något sätt har förtjänat mitt lyckliga öde. Jag har bara haft tur att födas i Sverige av svenska föräldrar och i en tid då den svenska skolan fortfarande höll god kvalitet.

Vi på Läkare i världen möter de allra mest utsatta i Sverige och gör vårt bästa för att deras röster ska bli hörda och deras behov när det gäller vård och hälsa tillfredsställda. Vi alla i Sverige borde snart inse att vägen till välstånd och ett rikt lyckligt samhälle går hand i hand med jämlika villkor och solidaritet – för alla. Därför vill jag passa på att tacka alla engagerade, kompetenta människor i olika professioner som på olika sätt bidrar till att göra Sverige bättre för alla som jag mött i arbetet under våren. Det har varit en storslagen tid med otroligt många inspirerande möten där jag fått hoppet om en medmänskligare värld tillbaka. Särskilt stort tack vill jag rikta till våra barnmorskevolontärer som helhjärtat har klivit in i uppdraget med sin kompetens och sina stora varma barnmorskehjärtan, ni är bäst!

Ps. Vi vill gärna ha flera volontärer så bara hör av er om ni är nyfikna på ett viktigt och roligt uppdrag! Ds.