Barnmorskan Elisabeth Ubbe, Läkare i Världen Stockholm.

Barriärer till vård del 1: Tidsbokning via telefon

Den 7:e november 2022 började jag jobba som barnmorska för Läkare i Världen i Stockholm. Jag ska kartlägga barriärer till vård för de allra mest utsatta människorna i regionen; papperslösa, asylsökande, EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Barriär 1

I min andra profession, skribent, har jag ägnat mycket tid åt att tänka på hur ord i sig kan bli hinder, att själva ordet liksom ställer sig i vägen för dess egentliga betydelse. Låter kanske flummigt, men ta exemplet könsstympning, ett ord som väcker olika reaktioner varav den absolut vanligaste jag har stött på är; förskräckelse näst intill avsky och därefter avståndstagande. De egna föreställningarna som ordet väcker skapar en barriär mot förståelse trots att avsikten är att skapa upplysning.

Nu, i arbetet med att belysa barriärer till vård för papperslösa, EU-medborgare, asylsökande och tredjelandsmedborgare i Sverige, tänker jag mycket på just ordet barriär. Det är ett ord som till att börja blir som en dimslöja för min egen förståelse, så låt oss bryta ner och konkretisera de barriärer som finns. En efter en.

  1. Tidsbokning via telefon

Jag möter en papperslös person som behöver komma till en vårdcentral och träffa läkare. Personen har en telefon men talar ingen svenska så jag hjälper till att ringa och springer rätt in i en fet barriär:

Du har ringt till xxxx vårdcentral

Please hold for english

Du vet väl att du kan boka ett videomöte alla dagar mellan klockan 7-21?

Du bokar din tid i appen alltid öppet under husläkarmöte online.

For english press nine.

Vill du lämna ett återbud tryck 1.

Vill du göra en receptförnyelse tryck 2.

Vill du boka en tid till bvc tryck 3.

För bokning tryck 4.

Vill du boka tid för säsongsinfluensan tryck 5.

Vill du få covidinformation tryck fyrkant.

Vill du boka en tid till laboratoriet tryck 7.

Ringer du ifrån en annan vårdenhet eller myndighet tryck 8.

För faktura och avgiftsfrågor tryck stjärna.

Om du inte kan trycka på några knappar dröj kvar så kommer du till en röstbrevlåda där du kan tala in ditt meddelande.

Vill du höra detta meddelande igen tryck 0.

Hade det här varit en Monty Python-sketch hade jag kanske dragit på munnen. I stället är det en bister verklighet, som stänger ute inte bara de målgrupper jag arbetar med utan många, många fler. Fortsättning följer.