Barnmorskan Lisbeth Gustavsson besöker Statarlängan som Barnmorskan på Skansen.

Barnmorskan på Skansen söker fler kollegor

Barnmorskan på Skansen är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och Svenska Barnmorskeförbundet. Kan Barnmorskan på Skansen vara något för dig?

Barnmorskan Hilda Andersson har funnits på Skansen sedan 2017. Egentligen är hon en fiktiv person som var verksam som barnmorska under 1920- och 30-talen och hennes berättelse är framtagen utifrån avhandlingar och artiklar om barnmorskans historia. Med barnmorskeväskan packad med nödvändig utrustning som tvål, nagelborste, sterila navelband, stetoskop och förlossningstång på cykelns pakethållare går hon till Statarlängan för att se till statarfrun som snart ska föda.

Svenska Barnmorskeförbundet och Stiftelsen Skansen har ett samarbete där förbundet bemannar med legitimerade barnmorskor som volontärer.

– Vi är femton barnmorskor som turas om att vara på plats från fredag till söndag under försommar och sensommar/tidig höst. Det är fantastiskt roliga och intensiva dagar med många möten med Skansens gäster, svenska och internationella, berättar Lisbeth, en av volontärerna.

– Under en dag kan vi möta människor från alla världsdelar och alla väldigt intresserade av att höra om vårt yrke och även delge oss med egna berättelser. Alla har ju en relation till barnmorskan!

Barnmorskorna är klädda i tidsenliga kläder som är uppsydda av Skansens dräktservice och kläderna bidrar till att skapa autenticitet.

__________________________________________________________

Bli volontär på Skansen!
Barnmorskan på Skansen är ett samarbete mellan Stiftelsen Skansen och Svenska Barnmorskeförbundet. Det är volontärer, alla med egen yrkeserfarenhet som barnmorska, som gestaltar barnmorskan Hilda Andersson, en yrkeskvinna i Sverige på 1920­talet. Kan Barnmorskan på Skansen vara något för dig? I så fall är du välkommen att kontakta Svenska Barnmorskeförbundet på kansli@barnmorskeforbundet

Barnmorskan på Skansen

___________________________________________________________