Uppsala barnmorskesällskap www.barnmorskeforbundet.se

Alla barnmorskor i samma förbund

Den 21 mars var det dags för vice ordförande Eva Nordlund att träffa lokalföreningen Uppsala barnmorskesällskap. På plats i Uppsala fanns omkring femton barnmorskor.

En av frågorna som kom upp under mötet var försäkringsfrågan, som den pensionerade barnmorskan Christel Ek lyfte.
– Jag tog upp frågan om försäkringar och det var fler som hakade på den frågan. Framför allt är det viktigt för de yngre tänker jag, säger hon.
Försäkringsfrågan engagerar många barnmorskor och Eva Nordlund utreder för närvarande detaljerna i detta. Mer information om det kommer vartefter.
Christel Ek, som gick i pension i förtid på grund av hälsoskäl, kände sig glad efter mötet.

– Det var jättekul att träffa mina kollegor och att höra Eva Nordlund berätta om det nya fackförbundet. Det var oerhört inspirerande, jag blev så uppeldad av hur hon presenterade frågorna. Hon var så kunnig och det hon inte kunde svara på skulle hon ta med sig och återkomma om senare, säger Christel Ek.

En annan sak som kom upp var frågan om vad som kommer hända med alla barnmorskor som arbetar i andra verksamheter och vilket fackförbund de ska tillhöra.

Även chefernas roll i ett nytt Barnmorskeförbund diskuterades. Många barnmorskechefer är med i Ledarna och är därför intresserade av hur ett medlemskap i SRAT skulle påverka dem.
– Jag kunde berätta att man på SRAT är vana att hantera frågor som rör just chefsgruppen. Man har bland annat chefscoachning och olika nyttiga nätverk. För chefer som behöver hjälp runt sin arbetssituation eller lön så förhandlar SRAT alltid centralt direkt, inte via den lokala fackrepresentanten, säger Eva Nordlund.

Genom att chefsfrågorna kom upp blev det tydligt att ett medlemskap i SRAT gör att alla barnmorskor kan rymmas i samma förbund, såväl kliniskt verksamma barnmorskor, som chefer och de forskare och lärare som har sin fackliga tillhörighet i SULF, ett förbund inom Saco. SULF har dubbelanslutningsavtal med SRAT.
– Stämningen på mötet var väldigt positiv och nyfiken, det var en väldigt inspirerande kväll, säger Eva Nordlund.

För Christel Ek är saken klar:
– Om vi blir tillräckligt många så kommer vi få tyngd bakom våra behov och frågor eftersom vi då kommer att bli stora inom SRAT. Därför kommer jag att rösta ja, säger hon.