I slutet av oktober var det dags för årets Normal Labour and Birth Research Conference som hölls i Hongkong och besöktes av cirka 200 deltagare. Vi var fyra barnmorskor från Skåne som reste dit: professor Christine Rubertsson, universitetsbarnmorska Cecilia Häggsgård och doktoranderna Christel Johansson och Mia Vilhelmsen.
De tre dagar som konferensen varade bjöd på många föredrag och diskussioner. Här är några exempel på studieresultat som vi fick presenterat för oss.
- Kvinnor som har utsatts för våld och psykologisk stress får förändringar på kromosomernas telomerer. Telomerernas betydelse för långsiktig hälsa hos både kvinnan och hennes barn är fortsatt en forskningsfråga.
- Risken att utsättas för respektlöshet av vårdpersonal under förlossningen var större för förstföderskor och invandrade kvinnor i en nederländsk studie.
- Alla förlossningssätt har risker, men både sugklocka och akut kejsarsnitt visar på negativa konsekvenser i efterföljande graviditet och förlossning.
- Det är viktigt att mödravården är trauma-informerad, alltså att vi känner till vilka trauman kvinnor bär med sig från tidigare i livet eftersom det kan ha betydelse i samband med barnafödande. Det skiljer sig åt internationellt hur man inventerar tidigare trauma och hur man arbetar med detta.
- Många kvinnor ångrar att de låtit sig övertalas till induktion och har negativa upplevelser av det.
- Induktioner utan medicinsk indikation kan kopplas till en mängd negativa konsekvenser som klipp, blödningar och traumatiska upplevelser för kvinnorna. För barnen finns konsekvenser som ökat vårdbehov i neonatalperioden och fler infektioner ända upp i tonåren.
Forskare arbetar med att undersöka vetenskapligt vilka konsekvenser induktioner utan medicinsk indikation kan ha på kort och lång sikt. Men vi påmindes också om att vi inte bara bör prata om vilken skada onödiga interventioner kan göra, utan vilken nytta en normal förlossning i sig kan bidra med.
Christel Johansson, som delar sin tjänst mellan forskarutbildning och arbetet på förlossningen i Ystad, presenterade den första studien i sitt doktorandprojekt. Denna kvalitativa studie handlar om hur kvinnor i Sverige tycker att vården efter förlossning kan förbättras, och förslagen är många. Kvinnor fick själva ge förslag på förändringar som kunde bidra till bättre hälsa för dem. De betonade att vården under graviditet var välplanerad men efter förlossningen kände de sig inte längre i fokus. Uppföljning av både psykisk och fysisk hälsa samt evidensbaserad amningsrådgivning under längre tid postpartum föreslogs som förbättringsområden.
På konferensens sista dag hölls presentationer i pecha kucha-format vilket innebär 20 bilder som byts automatiskt var 20:e sekund. Cecilia Häggsgård och Mia Vilhelmsen nappade på utmaningen och Cecilia berättade om införandet av kontinuitetsmodellen Min Barnmorska i Malmö, medan Mia beskrev sin studie om kvinnors erfarenheter av krystskedet. Konferensen blev ett utbyte av erfarenheter och forskningsresultat med andra, mestadels barnmorskor, från drygt 15 olika länder.
Efter konferensen fick vi möjlighet att besöka en förlossningsavdelning och göra studiebesök. De delade med sig av lång erfarenhet av vård med barnmorskekontinuitet genom graviditet, födande och eftervård postpartum. Vi blev imponerade av förlossningsrummen med badkar, bekväm fåtölj/pall att föda på och olika möjligheter att hålla sig upprätt under födsel. Vi önskade att vi haft ännu mer tid för erfarenhetsutbyte.
Text: Mia Vilhelmsen, barnmorska, doktorand Lunds universitet