Barnmorskan Karin Cato.
Barnmorskan Christine Rubertsson i samtal med Sofie Rubertsson på feministisk amningskonferens i USA.
Breastfeeding and feminism

Svensk barnmorskeforskning på feministisk amningskonferens i USA

Karin Cato, barnmorska och doktorand i Uppsala, har antagits till att presentera sin forskning vid en feministisk amningskonferens, BFIC, i North Carolina USA.

Hur kommer det sig att du blev antagen att presentera din forskning vid en feministisk amningskonferens i USA?
Det var via en internationell grupp på facebook som jag fick höra talas om den här konferensen. Jag tyckte det lät jättespännande så jag presenterade idén för mina medarbetare i projektet och skickade sedan in ett abstrakt för studien som vi kallar ”Berättelser om amning”. Det är en intervjustudie där vi först intervjuar kvinnor om amning under sen graviditet. Sedan skriver de dagbok de två första veckorna efter bebisen är född. De kan skriva vad som helst om amning; om de fått stöd, moderskapsrollen och så vidare. Sedan gör jag en avslutande intervju efter ungefär tre månader.

Vilka fler är inblandade i studien?
I gruppen runt projektet är mina två handledare, varav en är Christine Rubertsson, och en läkare samt en cowriter, som är professor inom genusstudier.

Hur hänger projektet ihop med feminism och varför tror du att du blev antagen?
Jag tror att de tycker att det är intressant med perspektiv från andra länder. Och de kanske är nyfikna på oss i Sverige eftersom vi har en så generös föräldraförsäkring.

Vad tänkte du när du blev antagen?
Det var jätteroligt, jag tänker att det verkar vara en spännande konferens och att jag skulle kunna få nya perspektiv.

Vad tänker du om konceptet en feministisk amningskonferens?
Det var det jag blev så nyfiken på, vad innebär det egentligen? Det var därför jag ansökte, av nyfikenhet och jag vill få lite mer insikt i hur det hänger ihop, jag har inte sett det tillsammans förut på det sättet, så uttryckligen.

Det är viktigt att titta på amning ur olika discipliner eftersom samhället är väldigt komplext och det är många olika faktorer som påverkar amning.

Finns det en koppling mellan amning och feminism?
Det är ett annat perspektiv än det som ofta forskare inom medicin har. Det är viktigt att titta på amning ur olika discipliner eftersom samhället är väldigt komplext och det är många olika faktorer som påverkar amning.

Konferensen är den 21-23/3 men du kommer inte åka, berätta:
Jag hade inte möjlighet att resa, men min handledare Christine Rubertsson kommer att finnas på plats. Det är naturligtvis tråkigt att jag inte kan åka själv, men jag hoppas att jag kan få reda på mer information om konferensen från Christine.

Vill du hälsa Christine Rubertsson något inför konferensen?
Lycka till nu och hoppas det blir många intressanta diskussioner, bland annat om vår studie såklart! Och ta med dig all spännande information hem så att jag får veta!

___________________________________________________________
Feministisk amningskonferens i USA breastfeedingandfeminism.org