Barnmorskan Ulrika Rehnström Loi arbetar idag som Technical Officer, Midwifery på World Health Organization (WHO) huvudkontor i Geneve och var teknisk ledare för utvecklingen av WHOs Kompetensbeskrivning för preventivmedelsrådgivning och abortvård.
Hallå där Ulrika Rehnström Loi: Du var på plats på ICMs regionala Europa konferens i Berlin och höll i en workshop om Comprehensive abortion care. Vad menas med det?
På den regionala ICM-konferensen i Berlin ledde jag en workshop om Comprehensive Abortion Care (CAC), som omfattar heltäckande vård kring abort, inklusive vård för inducerad abort, missfall, missed abortion och vård av komplikationer efter osäker abort. CAC syftar till att säkerställa att kvinnor får trygg, respektfull och evidensbaserad vård, oavsett omständigheter. Detta innefattar stöd och information inför beslut, säker tillgång till medicinska och kirurgiska metoder samt eftervård, inklusive rådgivning om preventivmedel.
Under förmiddagen gick vi igenom WHOs riktlinjer och verktyg för evidensbaserad abortvård, som WHO Abortion care guideline, Clinical practice handbook for quality abortion care, Family planning and comprehensive abortion care toolkit for the primary health care workforce, WHO CAC app tool och WHO Academy medical abortion learning programme.
Vi diskuterade också ICM Essential Competencies for Midwifery Practice (2024), inklusive den nya kategorin, Category 2: Sexual and Reproductive Health and Rights, som nu är en del av det fulla kompetensområde för barnmorskor som godkänts av ICM. Detta gör det ännu viktigare för barnmorskor att delta i CAC utbildningar för att stärka sina färdigheter och sin kapacitet inom reproduktiv hälsa.
Efter lunch erbjöds en praktisk kompetensträning i form av ett ”skills lab” där deltagarna roterade mellan två stationer. Den ena stationen fokuserade på tekniken för Manual Vacuum Aspiration (MVA), en metod för säker abort och behandling av missfall, medan den andra stationen involverade ett rollspel där deltagarna övade på att ge information och vård till en ung kvinna som var ofrivilligt gravid.
Träningen i MVA-teknik leddes av två erfarna barnmorskor från Rwanda som en del av vårt South to North kunskapsutbyte, och deltagarna fick både praktiska färdigheter och inspiration av att lära direkt från dessa barnmorskeexperter. Responsen var mycket positiv – många uttryckte att de kände sig stärkta och mer självsäkra att barnmorskor kan ge CAC vård, tack vare möjligheten att lära av de rwandiska barnmorskornas erfarenheter och expertis.
Du har lång erfarenhet av arbete med Midwifery och Sexual and Reproductive Health and Rights for women. Vilken är den viktigaste frågan just nu?
En av de mest angelägna frågorna inom sexuell och reproduktiv hälsa är att säkerställa att alla kvinnor och flickor, oavsett var de bor, får tillgång till högkvalitativ, säker och jämlik vård. Detta är avgörande för att minska mödradödligheten, som fortfarande är oacceptabelt hög i många delar av världen, och för att förebygga långvariga hälsoproblem – både fysiska och psykiska komplikationer som kan drabba kvinnor under och efter graviditet och förlossning. Varje dag dör cirka 800 kvinnor av komplikationer relaterade till graviditet och förlossning, ofta på grund av orsaker som hade kunnat förebyggas. För varje kvinna som dör är det många fler som drabbas av långvariga hälsoproblem till följd av komplikationer. Tillgång till vård är en grundläggande mänsklig rättighet – ingen kvinna ska behöva riskera sitt liv eller sin hälsa för att bli mamma eller för att fatta beslut om sin egen kropp.
För att förbättra mödra- och nyföddhetsvården är det avgörande att stärka barnmorskornas roll och ledarskap. Ett starkt ledarskap inom barnmorskekåren bidrar till att driva förbättringar i vårdkvaliteten och att lyfta barnmorskans centrala roll inom hälsosystemet. Barnmorskor som ges rätt stöd, utrymme och mandat att leda kan påverka både policyutveckling och vårdstrukturer, vilket i sin tur förbättrar vårdresultaten för kvinnor och barn. När barnmorskor har inflytande bidrar de även till ett stärkt rättighetsperspektiv i vården och säkerställer att kvinnors rätt till hälsa respekteras och uppfylls.
Det är också nödvändigt att utveckla ett stödjande policy- och regelverk som tydligt erkänner barnmorskors ansvar och befogenheter. Genom att skapa nationella riktlinjer och regelverk som stödjer barnmorskebaserade vårdmodeller kan vi etablera en stabil grund för hållbar utveckling och tillgång till kvalitativ vård. Ett stödjande regelverk gör kvinnors rätt till hälsa till en realitet – där varje kvinna får trygg och säker vård under graviditet och förlossning.
Samtidigt behöver hälsosystemen anpassas för att stödja barnmorskebaserade vårdmodeller fullt ut. Det innebär att organisera vården så att barnmorskor kan arbeta enligt sin fulla kompetens, förbättra tillgången till barnmorskebaserad vård och skapa integrerade team och resurser som stärker denna vårdmodell. Ett hälsosystem som prioriterar barnmorskans roll kan avlasta andra vårdinstanser och säkerställa att kvinnor får rätt vård i rätt tid.
WHO nya position paper, Transitioning to Midwifery Model of Care – Global position paper, understryker vikten av att integrera barnmorskebaserade vårdmodeller som en central del av mödra- och nyföddhetsvården globalt. Dokumentet betonar att barnmorskebaserade modeller inte bara förbättrar vårdresultat för mödrar och nyfödda utan även stärker hela vårdsystemet genom att erbjuda kontinuitet, personcentrerad vård och bästa tillgängliga evidens.
Denna övergång bidrar till minskad mödradödlighet, färre interventioner och ett starkare fokus på kvinnors rättigheter och välbefinnande. Positionen ger vägledning och rekommendationer till medlemsstater, vårdledare och beslutsfattare om hur de kan implementera och främja barnmorskebaserade modeller, med stöd av utbildning, policyer och finansiering för att säkerställa hållbar och jämlik vård för alla kvinnor och barn.
Sammanfattningsvis kan vi genom att investera i barnmorskors ledarskap, skapa stödjande policyer och anpassa våra hälsosystem för att bättre stödja barnmorskebaserade vårdmodeller, uppnå stora förbättringar inom mödra- och nyföddhetsvården och minska mödradödligheten globalt. Att stärka barnmorskornas roll är en av de mest effektiva strategierna för att säkerställa kvinnors rätt till hälsa, och för att ge dem möjlighet att fatta informerade beslut om sina kroppar och sitt eget välbefinnande.
Något mer du vill lyfta från ICMs konferens i Berlin?
Under konferensen i Berlin blev det tydligt för mig att arbetsområdet för barnmorskor varierar avsevärt mellan olika länder i Europa, och detta skapar stora utmaningar för vårdens kvalitet och jämlikhet. I vissa länder har barnmorskor en bred och självständig roll som täcker allt från preventivmedelsrådgivning, graviditetsvård till akut omhändertagande, medan de i andra länder är mer begränsade till specifika uppgifter och behöver överlämna vissa vårdinsatser till läkare. Dessa skillnader gör det svårt att skapa en enhetlig standard för barnmorskevård i Europa, vilket i sin tur påverkar kvinnornas upplevelse och tillgång till trygg, effektiv och evidensbaserad barnmorskevård.
Ett konkret exempel på dessa skillnader framkom genom vårt samarbete med barnmorskor från Rwanda. I Rwanda har barnmorskor ofta en central roll i vården, vilket innebär att de är starkt involverade i både förebyggande och akut vård, inklusive hantering av komplikationer efter osäker abort. Detta har gett dem en unik erfarenhet och kompetens som är värdefull att dela med andra. Genom vårt South to North kunskapsutbyte fick vi möjlighet att lära från rwandiska barnmorskor, vars praktiska erfarenheter och expertis bidrog till att berika vår förståelse av hur barnmorskor kan spela en större och mer självständig roll i vården.
Skillnaderna i utbildning och arbetsförhållanden mellan länderna belyser vikten av globala riktlinjer och initiativ för kunskapsutbyte. Det är avgörande att barnmorskor världen över får samma möjligheter att utveckla sina färdigheter och sitt ansvar inom vården. Genom att stärka barnmorskors kompetens och ge dem rätt förutsättningar att utföra sitt arbete på bästa sätt kan vi säkerställa att alla kvinnor får den bästa möjliga vården, oavsett var de bor.
___________________________________________________________
ICM Regional Conference Berlin 8-10 november 2024
Comprehensive abortion care
Facilitator: World Health Organization
Full Day Workshop
Explore WHO guidelines and tools on the effective implementation of quality abortion care, including the Abortion Care Guideline and Family Planning and Comprehensive Abortion Care Toolkit for the Primary Health Workforce. Part of the workshop will focus on hands-on training of select comprehensive abortion care competencies.
___________________________________________________________
Läs mer
International Confederation of Midwives (ICM)
Essential Competencies for Midwifery Practice (2024)
Sexual and Reproductive Health and Rights
2a) Provide education on sexual and reproductive health contraception and family planning
2b) Provide support on natural family planning (NFP) and barrier methods
2c) Administer contraceptives within scope of practice
2d) Provide pre-conception care
2e) Care for girls and women who experience physical and sexual violence and abuse
2f) Provide comprehensive abortion care within local laws
___________________________________________________________
WHO Abortion
___________________________________________________________
Ulrika Rehnström Loi: Jag vill ge kvinnorna makt över sitt barnafödande – också dem som väljer abort
___________________________________________________________