Vårmötet fokuserar på aktuella frågor inom förlossnings- och neonatalvård där barnmorskor, obstetriker, neonatologer och barnsjuksköterskor träffas för nätverkande, kunskapsutbyte och diskussion mellan såväl deltagare som mellan professionerna.
Denna gång var det dags för Umeå att stå som värdort för Vårmötet i perinatologi och Svenska Barnmorskeförbundet var självklart på plats.
Vikten av samordning i hela vårdkedjan
Den första dagen bestod av ett block av föreläsningar som handlade om ”Ökad psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – hur påverkas gravida och barn?” En paneldiskussion avslutade blocket innan lunch. Det som var genomgående under förmiddagen var vikten av samordning under hela vårdkedjan. Att MHV, psykiatrin, allmänmedicin, förlossning och eftervård samt BVC och Neo har ett gott samarbete där tydlighet finns runt patienten. Att planering för exempelvis amning görs i god tid före eller under graviditet där behov finns och att planen ska vara enkel att följa genom vårdkedjan. Beslut behöver tas både utifrån den gravidas perspektiv och anpassas för graviditeten och det behöver tas hänsyn för effekter på det kommande barnet oavsett läkemedelsbehandling eller ej.
Induktioner skapar diskussioner
Efter gemensam lunch kom ytterligare ett block med föreläsningar ”Ökad andel inducerade förlossningar – effekter på förlossningsvården, kvinnorna och barnen” med paneldiskussion vilket inte helt oväntat var föremål för diskussioner mellan såväl åhörare som panel. Svenska Barnmorskeförbundets vice ordförande Charlotte Elvander höll i en av föreläsningarna samt deltog i paneldiskussionen. Induktioner väcker känslor kan vi kort konstatera.
Avstå, inleda eller avbryta?
Efter detta följde två ytterligare block som rörde ”Hur handlägger vi kvinnor och barn vid (hotande) extrem prematurfödsel?” Och ”Postnatal neuroprotektion – var står vi idag och vilken evidens finns?” En intressant och viktig etisk diskussion fördes kring de svåra etiska ställningstagande som finns runt hotande och reell extrem prematurfödsel. Panelen berörde bland annat den svåra frågan om vilka omständigheter som kan påverka att avstå från att inleda eller avbryta livsuppehållande behandling. Diskussionen väckte många nya frågor och tankar.
De etiska perspektiven är alltid närvarande inom barnmorskans kompetensområde och de etiska frågeställningarna bör ges utrymme till att vara närvarande.
Smakprov – gott och blandat
Den andra dagen drog igång med högt tempo och fria föredrag där varje föreläsare fick några minuter till godo. Det blev flera intressanta ”smakprov” från föreläsarna som förhoppningsvis lockade åhörarna till att ta reda på mer.
Säker och jämlik förlossningsvård i hela landet?
Förmiddagens första block handlade om ”Säker förlossningsvård i hela landet – vad krävs av profession och organisation inom obstetrik och neonatologi?” Som vi alla vet har Sverige en av världens säkraste förlossningsvård. Vi har låg barn- och mödradödlighet i jämförelse till många andra länder. Föreläsarna försökte belysa faktorer som påverkar säkerheten kring både fler- och färre förlossningsenheter, avstånd till förlossningskliniken och vikten av att träna på akuta situationer både kring det nyfödda barnet och den födande. Den ”upphettade” frågan om hemfödsel var också ett ämne som togs upp och diskuterades med panelen.
Samvård genom hela vårdkedjan
Det sista blocket handlade om ”Samvård för en sammanhållen familj genom hela vårdkedjan”. Samvård, noll-separation, obruten hud-mot-hud, neonatal HLR och stabilisering med intakt navelsträng togs upp. Det visades på goda exempel på hur enheter jobbat aktivt med frågorna och där engagerade chefer och samarbete mellan personalgrupper och över klinikgränserna visat sig vara det viktigaste för att få till rutinerna.
Helhetssyn förutsätter alla perspektiv
Det som jag kommer att tänka på är hur viktigt det är att det förs diskussioner mellan de professioner som träffar patienterna. För att få en helhetssyn behövs allas perspektiv. Detta gäller både i den direkta vården av patienten och dess närstående, och i framtagande av riktlinjer och arbetsrutiner. Vi kommer framåt när vi samarbetar.
Jag tar med mig massor med ny input. Detta behöver processas ett tag då tröttheten gärna slår till efter en späckad konferens. Jag tar även med mig trevliga möten och samtal, med både gamla och nya bekantskaper.
Therese Lindberg
___________________________________________________________
På plats på Vårmötet i perinatologi i Umeå var Therese Lindberg, styrelseledamot Svenska Barnmorskeförbundet, ordförande i Västerbottens lokalförening
och Charlotte Elvander, vice ordförande Svenska Barnmorskeförbundet.
________________________________________________________