Följ professorbloggen #Barnmorskansdecennium år 2024. Här bloggar legitimerade barnmorskor som är professorer och berättar om det som engagerar och tankar om professionen, barnmorskeriet, kvinnors och barns hälsa, srhr och egen forskning.
Kerstin Erlandsson: Om demokrati, samhällsutveckling och sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter – en gradvis nedmontering vi måste hålla ögonen på
De gul-röda löven lyser upp vägen mellan Västerås och Högskolan Dalarna när jag kör till jobbet. På väg mot Falun passerar jag en stor neonskylt i Avesta med budskapet: ”Make democracy great again.” Jag bestämmer mig för att svänga in till biblioteket, där Lisa Gastaldi från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet samma dag presenterar årets rapport om demokratins tillstånd i världen.
Inne på biblioteket möts jag av en tavla där man kan skriva sina tankar om vad demokrati betyder. Jag plockar upp en gul lapp och skriver: ”Alla får vara med”. Delaktighet är ju kärnan i demokrati. När jag slår mig ner i föreläsningssalen, där ett trettiotal personer har samlats, mestadels lärare, känner jag en förväntan för jag är nyfiken på vilken plats sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter får i föreläsningen. Lisa Gastaldi berättar om en oroande global trend där majoriteten av världens befolkning, hela 71 procent, nu lever i autokratier. Yttrandefriheten inskränks, fria val hotas, och i länder som Ungern och Turkiet hålls val men utan fria medier eller ett oberoende civilsamhälle – något Lisa beskriver som ”elektoral autokrati”.
Demokratins nedmontering – en osynlig process
Lisa förklarar hur demokratin gradvis kan nedmonteras, genom att regeringar långsamt begränsar yttrandefrihet och pressfrihet. Ett steg i taget försvinner fundamenten: öppna samtal, kritiska granskningar, och rättvisa val blir svårare. Idag sker demokratins nedgång tyst, inte med militära kupper som förr utan genom små justeringar som ofta legitimeras med demokratiska processer.
Vad händer med vår egen demokrati?
När jag lämnar föreläsningen funderar jag över hur dessa förändringar också påverkar oss här i Sverige. Tänk om vi skulle drabbas av samma gradvisa nedmontering?
Det finns länder där kvinnors rättigheter riskerar att sättas på undantag när till exempel aborträtten och rätten att använda preventivmedel ifrågasätts. När Europeiska Unionen, med bästa intentioner om fri arbetsmarknad för barnmorskor, samlar data om hur det ser ut på de europeiska utbildningarna i tron att lägsta nivå istället för högsta utbildningsnivå ska vara ledande i förändringen, utan att se vilka konsekvenser det får för jämställdheten, känner jag oro. Hur påverkas hälsan för kvinnor, barn och befolkning om utbildningsnivån för barnmorskor sänks? Vad händer i ett samhälle med ökade klyftor i utbildningsnivå mellan till exempel stad och landsbygd för att vi inte tror på nätbaserad utbildning längre? Och vad händer med klyftor mellan landsbygd och stad om befolkningen inte har tillgång till utbildning och vård på lika villkor?
För mig är det tydligt att sexuell och reproduktiv hälsa, liksom jämställdhet, jämlikhet och delaktighet, är demokratiska grundvärderingar som påverkar hela vårt samhälle. Dessa demokratiska grundvärderingars fortbestånd beror på de val som ofta sker gradvis. Små förändringar kan efter hand underminera dessa grundvärderingar. Det är, som jag ser det, vårt gemensamma ansvar att värna om den demokrati som Sverige byggt under hundratals år.
Det Lisa Gastaldi beskrev på föreläsningen var siffror och diagram om demokratins nedmontering i så många länder just nu. Det är en verklighet i världen som hotar även våra grundläggande värderingar. Om vi inte är vaksamma kan vi en dag stå utan de friheter och rättigheter vi tar för givna. Rättigheter som sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Vi måste försvara delaktighet, yttrandefrihet och jämställdhet varje dag.
___________________________________________________________
Varieties of Democracy (V-Dem) Forskningsgrupp Göteborgs universitet
___________________________________________________________