Följ professorbloggen #Barnmorskansdecennium år 2024. Här bloggar legitimerade barnmorskor som är professorer och berättar om det som engagerar och tankar om professionen, barnmorskeriet, kvinnors och barns hälsa, srhr och egen forskning.
Hållbar integration av sexuell och reproduktiv hälsa: Högskolan Dalarnas projekt med ukrainska universitet för att stödja ungdomar och unga vuxna i och efter kriget.
Knappt hinner jag landa med flyget från Rwanda. Jag har en dag när jag packar om väskan för att bege mig till Arlanda igen. Denna gång för att ta emot besökare från Ukraina som ska på studiebesök i Stockholm och Uppsala i ett projekt finansierat av Svenska Institutet. Som en del av ett tvåårigt projekt har Högskolan Dalarna, i samarbete med ukrainska universitet, fått i uppdrag att genomföra aktiviteter för en hållbar implementering av ämnet sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter vid universitet i Ukraina. Detta nya och innovativa initiativ syftar till att stödja unga människor i Ukraina på lång sikt, och de ukrainska universiteten har därför en central roll i att integrera ämnet Sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter i kurser och program på universiteten under 2025.
En fem dagar lång studieresa har genomförts som del i projektet under perioden 19–23 augusti 2024. Deltagarna är universitetslärare och ledare som utbildar läkare, psykologer, sociologer och socialarbetare vid Lviv Polytechnic National University, Ivan Franko National University och Odesa National Medical University. Under besöket i Sverige deltar de i studiebesök på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala som hjälper barn och vuxna som traumatiserats till följd av tortyr, krig och flykt, Nationellt centrum för kvinnofrid, vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, med uppdrag att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Besök sker också vid MIKA-mottagningen för sex- och samlevnad, akutmottagning för våldtäktsoffer på Södersjukhuset, barnmorske- och ungdomsmottagningar samt Stockholms mansmottagning som är en sex- och samlevnadsmottagning för alla män. Veckan avslutas med besök på RFSU i Stockholm. På RFSU får deltagarna ta del av metodbanken för undervisning om sex och relationer. Syftet med dessa studiebesök är att ledare och lärare på universiteten ska få tillfälle till reflektioner kring normer och idéer om sexuell och reproduktiv hälsa inom högre utbildning och med dessa aktiviteter skickliggöras i att undervisa på ett normkritiskt sätt så att läkare, psykologer, sociologer och socialarbetare när de gått färdigt sin utbildning kan stärka ukrainska ungdomars och unga vuxnas sexuella och reproduktiva hälsa som påverkas av kriget.
Lärarna ska kunna hjälpa sina egna studenter att bemöta de specifika behov som ungdomar och unga vuxna har som påverkats av kriget. Ett tiotal lärare och ledare från universiteten ingår i studieresan. I den pågående kursen i ämnet Sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter (7.5 hp) som ges från Högskolan Dalarna till lärare och studenter vid de ukrainska universiteten ingår ett femtiotal deltagare. År 2025 är planen att Högskolan Dalarna ska erbjuda mentorskap, och att fakulteten vid de ukrainska universiteten ska introducera ämnet sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i utbildningsprogrammen för läkare, psykologer, sociologer och socialarbetare vid de universitet som ingår i projektet.
Projektet finansieras av Svenska Institutet. #FundedbySI, @BalticSea_SI.
Kerstin Erlandsson
Professor, School of Health and Welfare Dalarna University