Följ professorbloggen #Barnmorskansdecennium år 2025. Här bloggar legitimerade barnmorskor som är professorer och berättar om det som engagerar och tankar om professionen, barnmorskeriet, kvinnors och barns hälsa, srhr och egen forskning.
Att forma framtidens barnmorskeforskning i Europa
Nyligen deltog jag i mitt första möte med Europeiska Barnmorskeförbundet (EMA).
EMAs roll är att utveckla barnmorskeyrket inom Europa genom sina olika rådgivande kommittéer. Dessa kommittéer arbetar med allt från utbildning och etik till forskning och strategisk planering, allt för att säkerställa en högkvalitativ och jämlik vård för kvinnor, familjer och varje medborgare i Europa.
Jag har genom Svenska Barnmorskeförbundet blivit invald i EMA:s forskningsråd, ett uppdrag på tre år som innebär att delta i digitala möten, bidra till forskningsstrategier och säkerställa att vetenskap och evidensbaserad kunskap står i centrum för barnmorskeprofessionens utveckling. Tack till Svenska Barnmorskeförbundet som rekommenderade min ansökan!
Varför EMA och forskningsrådet?
Från att ha utbildat barnmorskelärare i Nepal, Bangladesh, Somaliland och Puntland till att delta i forskning om barnmorskeledd vård i Etiopien kan jag se hur välutbildade barnmorskor kan förbättra kvinnors och barns hälsa, i Europa och globalt. Min nuvarande roll som ämnesansvarig för sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa vid Högskolan Dalarna har gett mig en plattform för att påverka utbildning och forskning även i framtiden. Tack till Högskolan Dalarna för den möjligheten!
Att nu få möjlighet att arbeta inom EMA:s forskningsråd ser jag som ett steg för att främja europeisk forskning och utbildning inom barnmorskeområdet. Genom att identifiera forskningsprioriteringar, söka finansiering och säkerställa etiska standarder kan vi stärka barnmorskeforskning och utbildning i Europa.
Ett paradigmskifte i global hälsa
Samtidigt som EMA arbetar för att stärka barnmorskans roll i Europa ser vi både oroande och hoppfulla trender globalt. I USA har regeringen fattat beslut som riskerar minska bistånd och forskningsfinansiering, vilket får konsekvenser för folkhälsa och akademisk utveckling inte minst i USA. Data om kvinnors hälsa och sårbara grupper kanske inte kan samlas in, vilket i så fall försvårar möjligheten att fatta evidensbaserade beslut framöver. Hoppet står till att regeringarna i låg och medelinkomstländer tar ägandeskap och ledarskap så långt de kan och att länder som Sverige utökar sitt bistånd.
Det som händer nu är en väckarklocka för oss i Europa. Vi måste bygga upp vår forskning, säkerställa tillgång till data som kan används för evidensbaserade beslut vid till exempel pandemier och skapa starka nätverk mellan Europas länder för att skydda och utveckla barnmorskans roll i ett föränderligt samhälle. Barnmorskan spelar en central roll i att säkerställa sexuell och reproduktiv hälsa, vilket i sin tur är avgörande för befolkningens resiliens inte minst i tider av kris och konflikt i Europa.
Framtiden för barnmorskeforskning i Europa
Genom forskningsrådet vill jag bidra till att lyfta fram barnmorskors röst i den europeiska forskningen och utbildningen. Vi behöver för detta kartlägga behoven i olika länder, säkerställa att barnmorskor har den utbildning och de resurser de behöver för att kunna erbjuda kvalitativ och jämlik vård. Vi behöver stå fasta i att sådan vård kommer att ges av barnmorskor och sådan vård kommer vara fokus för vår forskning.
Kanske innebär framtiden att vi inte längre skickar våra forskningsartiklar till amerikanska tidskrifter utan i stället bygger upp europeiska plattformar. Vi behöver skapa vetenskapliga forum, driva forskning som speglar våra behov och visioner i Europa, och leda barnmorskeprofessionen in i framtiden.
Jag ser fram emot att bidra till denna utveckling tillsammans med mina kollegor i EMA:s forskningsråd. Tillsammans kan vi säkerställa att barnmorskor i Europa får det stöd och den kliniskt förankrade forskning de behöver för att fortsätta vara en del av kvinnors hälsa och utveckling av våra samhällen.