Barnmorskan Eva Nordlund ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Ordförande har ordet: Tillsammans igen

Internationella barnmorskedagen 5 maj 2023: ”Together Again: From Evidence to Reality”.

På den internationella barnmorskedagen vill jag särskilt tänka på all den kraft barnmorskor har och hur barnmorskor övervinner stora svårigheter och utmaningar när det behövs. Vi klarade pandemin, inpackade i skyddsutrustning och under extrema arbetsförhållanden, och gav allt vi kunde till dem vi tog hand om. Nu är vi tillsammans igen, med fysiska möten och i normala situationer.

Barnmorskor behöver samarbeta och stötta varandra var vi än befinner oss. Det stärker barnmorskeriet och hjälper oss att hålla emot en tilltagande överbehandling och allt fler (onödiga) interventioner. Det kan vi bara göra tillsammans. I skuggan av Tidöavtalet måste vi också tillsammans stå upp för alla de kvinnor och ungdomar vi möter, ge en värdig vård och rätt att kommunicera med hjälp av till exempel kostnadsfria tolkar. Vi kan inte göra avkall vare sig på det eller tvingas bli angivare.

Barnmorskan behövs för alla någon gång i livet. Nu och i framtiden. Vi är stolta över en unik verksamhet för alla kvinnor och ungdomar och många barnmorskor bedriver högkvalitativ forskning som ger oss verktyg att förändra vår framtid.

Grattis på barnmorskans dag!
Eva