Barnmorskans kompetensområde har breddats och fördjupats under långa tider i Sverige. Redan i mitten av förra seklet var utbildade barnmorskor i full gång med att bedriva mödravård, familjeplanering – och inte minst ett gediget folkhälsoarbete.
Hösten 2024 pågår en utredning, som EU-kommissionen efterfrågat, där syftet är att se över behovet av kompetens hos barnmorskor i Europa. Det ser väldigt olika ut. Gång efter annan har frågor från utredarna kommit kring om det verkligen är sant att barnmorskor gör så många och olika moment i Sverige.
Ja, kan vi stolt svara!
Det är också av största vikt att det får förbli så och att vi snarare har möjlighet att utveckla vårt kunskapsområde. Svenska Barnmorskeförbundet vakar över processen tillsammans med bland annat våra lärosäten. Frågan diskuteras även bland många europeiska barnmorskeförbund. Vi samarbetar med våra nordiska systerorganisationer och har samsyn i frågan.
Det pågår utveckling inom olika delar av barnmorskans yrke och det är viktigt att vi gemensamt hjälps åt att lyfta fram positiva framgångar när det känns motigt och trögt.
Nyligen startade ännu en ny Min Barnmorska verksamhet i Södertälje (Stockholm). Denna gång är fokus på utlandsfödda migranter och förlossningsrädda gravida. Det är bra och välkommet. Sakta sprids relationella vårdformer till många platser i hela landet.
Fokus på migranter är bra. De utgör en utsatt grupp med särskilda behov och har en ökad risk för olika komplikationer. Det blir i slutänden både omänskligt och kostsamt om vården som ges inte är tillräcklig – eller uteblir helt.
Jag har nyligen besökt organisationen Läkare i världen dit alla som saknar rätt till vård är välkomna. Även papperslösa, som egentligen har rätt till akut vård som mödra- och förlossningsvård, hamnar där för att de inte är välkomna inom den ordinarie vården. Det finns en okunskap hos vårdpersonal och andra som ska ge service om hur rättigheterna ser ut och det måste vi jobba med. Vi ställer stora krav på att alla ska klara det digitala, förstå skyltar och hitta rätt i systemet. Rädslan för att bli hittad av myndigheterna kan vara stor och utgör, tillsammans med andra hinder, en barriär för att nå fram till vård.
Utredningen om angiveri blir snart klar. Vårdens och skolans personal håller andan och väntar på vilka krav som kommer ställas och vilka undantag som får göras. Jag vet inte och förstår inte hur det ska vara möjligt att ange någon som behöver vår hjälp och vård. Jag är säker på att många med mig inte kommer att ställa upp på ett sådant krav.
Låt oss hoppas att barnmorskor kan fortsätta att följa den internationella etiska koden för vårt yrke. Att vi kan fortsätta göra det vi är ålagda i vår profession och att alltid sätta de vi möter i främsta rummet.
Jag kommer i alla fall att göra det.
Hej så länge!
Eva
________________________________________________________
Professionellt barnmorskeforum 6 november 2024
Mötet mellan barnmorskor och migranter – se Svenska Barnmorskeförbundets hemsida Kalendarium för mer info.
___________________________________________________________