Barnmorskan Eva Nordlund ordförande Svenska Barnmorskeförbundet.
Internationella barnmorskedagen #IDM2024
#IDM2024

Ordförande har ordet: Internationella barnmorskedagen 5 maj #IDM2024

Barnmorskor stödjer och stärker varandra i sin professionella verksamhet och när aktivt sin egen och andras självkänsla.

Jag är en stolt barnmorska och oerhört tacksam över mina kollegor som så många gånger funnits där för mig när arbetet varit svårt eller utmanande på olika sätt. Det är tryggt att veta att vi finns där för varandra och att vi så självklart omsätter den etiska koden i praktiken.

Barnmorskor har stor betydelse för att kvinnor och barn ska överleva i världen. Det behövs, som de flesta vet, många, många fler barnmorskor för att kunna minska mödra- och barnmortaliteten. Idag på internationella barnmorskedagen den 5 maj firar och firas barnmorskor världen över. Vi finns överallt och vi är livsviktiga på många sätt. Vårt internationella barnmorskeförbund International Confederation of Midwives (ICM) uppmärksammar dagen på temat hållbarhet och arrangerar den 6 maj en virtuell paneldiskussion med rubriken “Midwives: the workforce we need for a warming world”.

Hållbarhet kan också ses utifrån ett annat perspektiv, nämligen arbetsvillkor. Här i Sverige handlar det om att vi barnmorskor behöver bra och hållbara arbetsvillkor som gör att vi orkar arbeta heltid.

Tack för att just du är barnmorska. Vi syns på barnmorskeförbundets instagram idag. #barnmorskeforbundet #IDM2024

Eva Nordlund
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet