Tio svenska barnmorskor. Wall of Love. Kärlekens kraft. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Cayenne Ekhjord, foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Johanna Sederborn. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Cecilia Lindh. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Kirsten Nisted. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Ann Petrén. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Jennie Dalsmark. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Mimansa Madheden. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Sepideh Ghazemi. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Gudrun Abascal. Foto Elisabeth Ubbe.
Barnmorskan Agneta Bergenheim. Foto Elisabeth Ubbe.
Wall of Love Barnmorskorna Cayenne Ekhjord, Johanna Sederborn, Cecilia Lindh, Kirsten Nisted, Ann Petrén, Jennie Dalsmark, Mimansa Madheden, Sepideh Ghazemi, Gudrun Abascal, Agneta Bergenheim.

Om kärlekens kraft

Jag drömmer om en framtid där all den omvälvande och livsviktiga barnmorskeforskning som skapas här i Sverige och internationellt får sitt rättmätiga genomslag och kan bilda en väv som skyddar och ger näring till det normala barnafödandet och till alla oss barnmorskor.

Wall of Love

Till mitt porträttgalleri i utställningen Kärlekens kraft fotograferade jag tio barnmorskor som på olika sätt varit förebilder för mig i mitt kvinno- och barnmorskeliv:

Cayenne Ekjordh, som lärde mig att söka sanning och därmed att sätta spiral utan klotång. Johanna Sederborn, som genom konferensen om framtidens födande i Göteborg, lyste upp en misogyn-mörk region. Gudrun Abascal, som gjort det omöjliga två gånger genom att starta BB Stockholm och BB Sophia. Kirsten Nisted, som fanns där för mig och min man när vårt barn skadats och vården sedan skadade oss. Cecilia Lind, som lotsade mig in i barnmorskeriet med oändligt tålamod, kärlek och förståelse för min egenart. Jennie Dalsmark, som i sitt arbete med Doula & kulturtolk Halland visade mig konkret arbete med kvinno-empowerment och sann integration. Sepideh Ghasemi, som så självklart kombinerar hembarnmorskeri och akutsjukvårdskompetens utan att någonsin medikalisera. Agneta Bergenheim, som assisterade min väns hemförlossning så att hennes upplevelse många år senare fundamentalt skulle stärka mig i mitt då nyblivna barnmorskeri. Ann Petrén, som osentimentalt möter livet, kvinnan och födandet med en stark förankring i tron på dem alla. Mimansa Madheden, som gav mig gåvan att våga lita på min egen födelsekraft och för att du stod kvar – i allt, trots allt.

Barnmorskorna om kärlekens kraft

”Kärlekens kraft innebär allt. Den är tryggheten för kvinnan, för bebisen och för mig. I kärleken blir den medicinska risken minimerad eftersom trygghet och kärlek är väldigt nära varandra. Kärlekens kraft är ett närvarande i nuet, en upplevelse av att vara en del i ett sammanhang för alla oss i födelserummet och en påminnelse om det magiska i livet. Kärlekens kraft uppstår när kvinnan vågar vara i det som är jobbigt och i det som är bra, när hon känner in utan några värderingar på hur det blir och är. Det spelar ingen roll var hon föder eller hur hon gör det så länge hon får det stöd som hon behöver och vill ha – det är kärlek. För att frigöra kärlekens kraft behövs tillit och närvaro, att hon som föder känner att hon kan lita på att jag finns där och att hon kan vara sig själv. Humor är också viktigt – när man använder den rätt, blir det varmt och värme är jätteviktigt. Alla kvinnor ska kunna föda sitt barn i en känsla av frihet att kunna vara den hon är och när det finns kärlek i rummet, när kvinnan hittar kraften som kärleken ger, så vågar hon föda barnet på det sätt som känns rätt för henne. Alla kvinnor, hur de än föder, ska känna och uppleva att hon har varit en del av kärlekens kraft. När hon gör det kommer hon kunna känna kärlek till sig själv och stolthet över sin förmåga att ha burit och fött ett barn. Kärlekens kraft innebär att man låter den födande kvinnan göra sin resa på sitt eget sätt och att jag som barnmorska vågar stå kvar i det, för om kvinnan kan göra det så känner hon att det blir fullständigt. Att föda är en möjlighet att knyta an till det andliga inom sig själv, sin kärna, när kvinnan kan vara i den kraften, när hon är ett med det universella, då blir det också bäst förutsättningar för barnet som ska födas till livet. När man föds ur kärlek och i kärlek, omgiven av kärlek då blir kärleken en del av ens väsen. Man föds med ett pluskonto. Som barnmorska behöver jag vara hos den födande med hela mig själv, det är ur den genuiniteten som kärlekens kraft kan överföras. Det är egentligen kärleken till livet, det liv som håller på att födas. När jag är sann och närvarande med hela mig, inte bara mitt yrkeskunnande, då kan jag också vara fri att möta henne i det som är sant just då. Utmaningen är att vilja, våga, orka och kunna leva i att hur mycket vi än försöker kontrollera, så kan vi inte det. För att kunna förmedla hopp och tro på födelsen som process måste man gilla att befinna sig i det okontrollerbara landet. Jag hämtar min kraft ur min tillit till processen, inte till kvinnan inte till barnmorskan utan till processens kraft: Kärlekens kraft.”

Nu drömmer jag om att skapa ett porträttgalleri för att lyfta fram fler prominenta barnmorskor som förebilder för alla som ska följa efter. Tänk om varje lärosäte hade ett galleri som kunde inspirera barnmorskestudenterna, det finns ju så många viktiga barnmorskor att hylla!

___________________________________________________________

Läs Tio svenska barnmorskor av Elisabeth Ubbe i Jordemodern nr 1 mars 2023.

___________________________________________________________