General Meeting (GM) för alla barnmorskeorganisationer i European Midwives Association (EMA) har i år hållits på Island.
I samband med årsmötet valdes barnmorskan Malin Bogren till ny styrelseledamot i EMA.
Islands president Halla Tómasdóttir besökte vårt möte. Hon är den andra kvinnliga presidenten på Island. Presidenten höll ett fantastiskt tal till barnmorskor men berörde även kvinnors rättigheter och vikten av kvinnligt ledarskap. Det behövs i svåra tider som dessa med krig och allvarliga händelser i världen.
Under årsmötet valdes Malin Bogren, ledamot i Svenska Barnmorskeförbundets styrelse och ordförande Internationella rådet, in i EMA:s styrelse tillsammans med en österrikisk barnmorska. Tillsammans kommer de att göra stor nytta för alla barnmorskeorganisationer i Europa.
Vi gratulerar Malin Bogren till hennes nya viktig position!
Så här beskrivs EMA på hemsidan:” We are a non-profit and non-governmental organisation of midwives, representing midwifery organisations and associations from the member states of the European Union (EU), members of the Council of Europe, the European Economic Area (EEA) and EU applicant countries.”
Den tydliga kopplingen till EU och EEA har nu lett till att England inte kan vara medlemsorganisation sedan de lämnade EU utan får adjungeras till EMA.
Som många vet, är Royal College of Midwives ett stort och kraftfullt barnmorskeförbund med många arbeten kring barnmorskans kompetensområde. Det väcker oro att förlora Englands barnmorskor inom EMA.
Barnmorskeutbildningen i Europa är under granskning på uppdrag av EU-kommissionen och en särskild konsultfirma samlar information om utbildningarna i alla länder och försöker ta reda på vad den lägsta nivån för barnmorskans kompetens och hantverk är. I arbetet med att analysera den insamlade informationen har konsulterna vid flera tillfällen frågat oss i Sverige om det verkligen stämmer att vi utför så många moment. Naturligtvis finns en oro att det så kallade yrkeskvalifikationsdirektivet ska innebära en tillbakagång för svenska barnmorskors utbildning. Andra barnmorskeorganisationer ser möjligheter att få draghjälp mot en förbättrad och mer akademisk utbildning. Det finns en stor variation mellan barnmorskeutbildningarna i Europa. Nu bevakar Svenska Barnmorskeförbundet tillsammans med landets lärosäten och Sveriges Chief Midwife (Chief Midwifery Officer) med flera utvecklingen av detta.
En annan het fråga på årets möte var det statement om termen obstetriskt våld som EMA:s styrelse gjort tillsammans med European Board and College of Obstetricians and Gynaecologists (EBCOG), de europeiska gynekologernas och obstetrikernas förbund. En artikel publicerades i tidskriften European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology och syftade till att förändra begreppet till att i istället tala om icke respektfull eller undermålig vård. Det skulle också innebära en inkludering av andra delar av vården än enbart den obstetriska. Just det är en bra tanke men vi är långt ifrån konsensus kring termen obstetriskt våld.
Processen fram till ett statement lämnade tyvärr mycket att önska och eftersom förankringen bland medlemsorganisationerna i EMA saknades har det väckt starka reaktioner i ett antal länder. Det har också aktiverat olika kvinnorättsorganisationer som reagerat väldigt negativt på att termen ifrågasätts av EMA och EBCOG. I samband med mötet röstade alla organisationer för eller emot om EMA skulle dra tillbaka sin medverkan i detta statement. Det blev en svag majoritet för att ha kvar det som det är. Vi från Sverige röstade nej.
Svensk Förening för Obstetrik & Gynekologi tog kontakt med Svenska Barnmorskeförbundet och patientorganisationen Birth Right Sweden när artikeln hade publicerats och ville diskutera hur vi ska tänka i svensk kontext. I nuläget pågår arbete och Birth Right Sweden har ställt sig negativa till en förändring av termen.
Andra eventuella kommande statements tillsammans med European Association of Perinatal Medicine (EAPM) diskuterades, bland annat om förlossningsvård och hållbarhet för klimatet. Där valde vi från Sverige att rösta emot på grund av det alltför medicinska perspektivet och användningen av termer som obstetric healthcare osv. Vi menar att barnmorskor kan skriva sina egna statements och artiklar med utgångspunkt från barnmorskans kompetensområde.
Överlag finns en problematik i att olika länder (barnmorskeorganisationer) i EMA har olika infallsvinklar. Det finns länder som skulle ha stor nytta av kommunikation med obstetriker, och är beredda att göra avkall på styrkan i att använda begrepp och synsätt som stämmer överens med barnmorskans holistiska kompetensområde.
Andra dagen redogjorde ett antal isländska forskare för intressanta ämnen. Bland annat fick vi höra om ultraljud för att fastställa huvudets position och progress under födseln, förändringar i den isländska abortlagen och statistik kring förlossningsvården på Island. Gravida har rätt att välja födelseplats och har möjlighet att välja hemfödsel eller Birth center om allt är bra med graviditeten.
Som i många länder har induktionerna ökat ordentligt på Island men nu börjar de plana ut till strax under 30 procent av alla födande. En intressant iakttagelse är att de isländska kejsarsnitten ligger still på cirka 16 procent. Hur är det möjligt när vi ser en trend av ökande kejsarsnitt kopplat till ökat antal induktioner i andra länder?
En förklaring kan vara det tydliga arbetet för stöd och närvaro av barnmorska under födseln som alla barnmorskor lär sig. I den isländska barnmorskeutbildningen får studenterna aktivt lära sig att ”sitta över” vilket innebär att vara hos den födande kontinuerligt. Kan det handla om mer lugn och ro och hjälp att hantera rädsla och oro när induktionerna tar tid?
Nästa EMA-möte kommer att ske i Riga om ett år. Ännu en gång lyftes frågan om att ha vissa årliga General meetings digitalt. Det vore bra för både klimatet och ekonomin för en del av barnmorskeorganisationerna.
_________________________________________________________
EMA General Meeting Reykjavik Island 27-28 sept 2024
Svenska Barnmorskeförbundet representerades av Eva Nordlund, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet och Malin Bogren, styrelseledamot Svenska Barnmorskeförbundet samt från och med nu EMA board.
European Midwives Association facebook-sida.
___________________________________________________________