Barnmorskan Malin Bogren är docent vid Göteborgs universitet, hon är sedan flera år ledamot i Svenska Barnmorskeförbundets styrelse och ordförande i Internationella rådet.
Hallå där Malin Bogren och stort grattis till att du nu är styrelseledamot i European Midwives Association (EMA). Den klassiska frågan, hur känns det?
Jag är hedrad och tacksam över att ha blivit vald till styrelsen för Europeiska barnmorskeförbundet (EMA). Det känns inspirerande att få möjlighet att bidra till att stärka och utveckla barnmorskans roll på europeisk nivå. Jag ser fram emot att samarbeta med engagerade kollegor från hela Europa för att främja kvaliteten inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa och arbeta för en jämlik vård för alla. Tillsammans kan vi skapa en positiv påverkan på vår profession och kvinnors hälsa.
Kan du kort beskriva EMA:s verksamhet och betydelse för barnmorskor?
EMA är en central plattform för att stärka barnmorskans roll och förbättra hälsan ur ett livsperspektiv i Europa. Förbundet representerar barnmorskor från hela Europa och arbetar för att skapa en gemensam röst, främja utbildningsstandarder och säkerställa en hög vårdkvalitet för mödra- och barnhälsan. EMA spelar en avgörande roll när det gäller att påverka policys på europeisk nivå och stödjer forskning, professionell utveckling och erfarenhetsutbyte mellan medlemsländerna. Genom sitt arbete arbetar EMA för att barnmorskor ska få bättre förutsättningar för att utöva sitt yrke, vilket i sin tur förbättrar vården för kvinnor, barn och familjer över hela Europa.
Hur ser du på din roll som styrelseledamot i EMA?
Som styrelseledamot i EMA ser jag en möjlighet att aktivt stärka barnmorskans profession och därmed vårdens kvalitet i hela Europa. Jag vill arbeta för att EMA ska vara en naturlig och stark röst i nätverk tillsammans med FN, WHO och internationella barnmorskeförbundet ICM. Genom att samverka med globala aktörer kan vi påverka viktiga policys och förbättra förutsättningarna för barnmorskor, vilket i sin tur stärker vården för kvinnor, nyfödda barn och deras familjer. Jag ser också fram emot att främja samarbete och kunskapsutbyte mellan våra medlemsländer för att tillsammans kunna driva utvecklingen framåt för vår profession.
Vilka frågor är viktigast för EMA att driva just nu?
En av de viktigaste frågorna är uppdateringen av EU-direktiven för barnmorskeutbildningen, som är avgörande för att säkerställa att utbildningen håller hög kvalitet och är anpassad till de moderna krav som vår profession och kvinnors hälsa ställer. Att säkerställa att barnmorskor i hela Europa får en likvärdig och evidensbaserad utbildning stärker både yrkeskåren och vårdkvaliteten.
Förutom utbildningsfrågan är det även centralt att EMA arbetar för att stärka barnmorskors arbetsvillkor och professionella autonomi, vilket är avgörande för att kunna behålla och rekrytera kompetenta barnmorskor. Genom att driva dessa frågor ser vi till att barnmorskans roll får rätt förutsättningar och att kvinnors och nyföddas hälsa prioriteras i hela Europa.
___________________________________________________________
Mer om Svenska Barnmorskeförbundet Internationella rådet
Facebook European Midwives Association
___________________________________________________________