Barnmorska. En examen, en milstolpe, ett ”livskryss” och en ny profession! Grattis och hurra! Jag välkomnar er alla in i ett av världens viktigaste yrken.
Vår historia är gedigen och går långt tillbaka i tiden. Vi har i Sverige utbildat professionella barnmorskor sedan 1700-talet…
Svenska Barnmorskeförbundet är den enda svenska professionsorganisationen för barnmorskor. Barnmorskeförbundet bildades redan 1886 av barnmorskan Johanna Bovall Hedén och henne har vi att tacka för mycket. Barnmorskeförbundet var Sveriges första kvinnliga yrkesförening och sedan dess har barnmorskor drivit vår professionsutveckling framåt och arbetat med vårt kompetensområde sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa. Den svenska modellen med välutbildade barnmorskor är känd som stark och hållbar.
Världens behöver barnmorskor – och vi barnmorskor behöver er, nya kollegor!
Ni är vår framtid, vårt hopp, de som ska växa, våga, utveckla och ifrågasätta den vård som vi erbjuder och bedriver idag. I en tid av ökad medikalisering, ökat antal kejsarsnitt och induktioner så behöver vi barnmorskor samla oss, vara delaktiga i att bidra till och påverka för evidensbaserad vård, riktning och framtid. I en tid då vården står inför att behöva prioritera och fördela resurser så är det vi som måste visa på att det goda mötet, att ”watchful attendance”, vår vaksamma närvaro med en födande – en barnmorska behövs. Att tillgänglig, jämlik och personcentrerad vård är avgörande för Sveriges kvinnor och barn, familjer och folkhälsan.
Ni kommer bli kliniskt skickliga och utveckla särskilda förmågor. Några av er kommer göra enormt viktig forskning och andra kanske vänder tillbaka till barnmorskeutbildningen och tar hand om nästa generations barnmorskestudenter. Möjligheterna är många – barnmorskor finns på många platser i samhället och vi finns och behövs i hela världen.
I Sverige har vi det jämförelsevis bra men vården är ändå inte helt jämlik eller jämställd. I vår etiska kod har vi svurit att göra det bästa för varje människa vi möter så det är bara att kavla upp ärmarna. Vi barnmorskor behöver påverka utvecklingen av en vård där vi kan arbeta med goda och hållbara arbetsvillkor. Framtidens stora utmaning är kompetensförsörjning – vi behöver statushöja arbetet inom hälso- och sjukvård så att unga människor drömmer om ett jobb som barnmorska.
För att nå dit ska vi barnmorskor ta ledarskapet och vara med där beslut fattas och inte tacka nej till utvecklande arbeten som chefer och ledare. Vi inom Svenska Barnmorskeförbundet är delaktiga och driver påverkansarbete och opinion både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Barnmorskor måste höja sina röster för att höras. Organisera er och håll ihop. Tillsammans är vi starka och utvecklar vården.
Mitt erfarna råd till dig – er alla – är att tro på dig själv, det du kan, och den du möter.
Tro på ungdomarna, de abortsökande, de ofrivilligt barnlösa. Tro på de gravida, de kraftfulla, de våldsutsatta, de friska och de sjuka. Tro på de som pratar andra språk och migrerat. Tro på kraften i födandet och det okomplicerade. Tro på din egen förmåga att bistå och härbärgera förlossningsrädsla. Tro på amning, hud-mot-hud och anknytningens sprängkraft. Tro på kvinnans och familjens egen förmåga och effekten av empowerment. Tro på att ge människor makt och kontroll över sina egna liv. Tro på nödvändig förändring och var en del av den framtiden och gemenskapen med kollegor, och andra professioner.
I en tid då vissa maktfulla män gör tecken i talarstolen som häpnar och chockar så ger jag och mina kollegor er våra hjärtan som tecken på att vi kommer stötta och stödja er i den osäkra, stappliga, första tiden som barnmorskor. Vi har alla varit där.
Det krävs mod och nyfikenhet att vara barnmorska – var rädda om er och den kraften! Njut och var stolta. Nu får ni möjlighet jobba med det bästa som finns.
Välkomna till barnmorskekåren och stort grattis!
Anja Lundström
Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet lokalförening Stockholm