Smaka på ordet ”barnmorska” det är ett ord som står för essensen i livet. Det står för liv, för avslut och för nästan allt däremellan.
Barnmorskan finns vid en kvinnas sida genom hela hennes livscykel. Att få vara en del i livets mest magiska och meningsfulla händelser är ett oerhört privilegium. För egen del har födandet varit det mest centrala, men barnmorskan finns där redan på skolan, vid ungdomsmottagningen, vid aborten eller efter missfallet. Barnmorskan ger dig råd och stöd om du vill bli gravid eller inte vill bli gravid. Om du inte blir spontant gravid finns barnmorskan där med sin kunskap om fertilitet och IVF.
När du är gravid finns barnmorskan där med värme, kärlek och kloka tankar om transitionen till föräldraskapet. Vid födandet stärker och stödjer barnmorskan dig för att du och din partner ska få en positiv upplevelse, och att du och ditt barn ska må bra och startar livet och föräldraskapet på bästa möjliga sätt. Efter födelsen säkerställer barnmorskan att du får bästa stöd för att ditt barn ska växa och frodas helst på bröstmjölk.
Barnmorskan finns där med empati, trygghet och en varm famn om det värsta händer. Barnmorskan finns där när kvinnan drabbas av cancrar i underlivet eller av smittsamma sjukdomar. Om du har blivit utsatt för övergrepp. Barnmorskan finns där när du går på hälsokontroller, när fertiliteten sjunker och klimakteriet kommer med nya frågor och behov.
För att kvinnan, och hennes familj, ska få god och säker vård genom hela livet förkovrar barnmorskan sig i för stunden bästa evidens och många barnmorskor forskar. Drygt 2,3 procent av barnmorskekåren har disputerat vilket är dubbelt så många som befolkningen i övrigt och säkerställer att barnmorskestudenter får utbildning på avancerad nivå. Själv är jag en av de som bistår födande, utbildar nya barnmorskor och beforskar områden som är livsviktiga för kvinnor, bebisar och familjer i stort. Att vara barnmorska gör en skillnad och är ett livsviktigt yrke.
Jag känner mig priviligierad och stolt över att vara barnmorska. Jag är också stolt över att jag är vid Helsingborgs lasarett är den andra barnmorskan som har uppnått en docentur inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa. Och den 7 juni, på dagen för mitt 25 års-jubileum som barnmorska och anställd på förlossningen, fick jag ta emot Lukaz som föddes med segerhuva. Lika magiskt varje gång.
Li Thies-Lagergren, barnmorska, PhD, docent och
ledamot i styrelsen Svenska Barnmorskeförbundet