Barnmorskan Charlotte Elvander på vårmötet i perinatologi Umeå 2025.
Andel induktioner (%) bland fullgångna graviditeter i Sverige 2014-2024.

Låt fler gravida få en spontan förlossningsstart

Under Vårmötet i perinatologi i Umeå problematiserade jag ökningen av induktioner (igångsatta förlossningar).

Allt färre gravida har en förlossning som startar, fortlöper och avslutas spontant med goda utfall. De senaste 10 åren har andelen induktioner ökat från 17 till 30 procent vilket motsvarar närmare 13 000 om året i Sverige. Beroende på var i Sverige den gravida bor är sannolikheten att nå en spontan förlossningsstart olika stor. På vissa sjukhus induceras 45 procent av förstföderskorna i fullgången tid och på andra sjukhus 28 procent.

Den spontana förlossningsstarten är förknippad med goda utfall för både föderskan och barnet samt en god förlossningsupplevelse. Spontan start av förlossningen innebär på gruppnivå en lägre förekomst av värkstimulerande dropp, antibiotika, vaginalundersökningar, kejsarsnitt, postpartumblödning och amningsstarten gynnas. Majoriteten av gravida önskar också att förlossningen startar spontant och förväntar sig att induktion endast rekommenderas när det är medicinskt motiverat. En spontan förlossningsstart kan stärka självförtroendet och ger en ökad tillit till kroppens förmåga.

Endast en liten andel av induktionerna sker på grund av att barnet har visat tecken på att må dåligt. I de flesta fall mår barnen utmärkt, men induktionen genomförs ändå för att ”skydda från det okända” och det faktum att något eventuellt skulle kunna inträffa under den fortsatta graviditeten. Detta innebär att det enskilda barnet med mycket liten sannolikhet gynnas av induktionen. Tvärtom får barnet istället en förkortad graviditetslängd vilket kan påverka anpassningen till livet utanför livmodern och ge långtidseffekter för barnet. De sista veckorna av graviditeten stiger födelsehormonerna prolaktin, oxytocin, endorfiner och katekolaminer som alla är viktiga för barnets övergång från fosterliv till nyföddhetsperiod och för att främja amningen. Får dessa hormoner inte nå optimala nivåer innan förlossningen påbörjas försämras förutsättningarna för en okomplicerad födseln. Graviditetsregistret visar i realtid hur kejsarsnitten och andelen stora blödningar i Sverige ökar och fler barn har en låg Apgar-poäng under 7 vid fem minuters ålder nu än tidigare. Andelen dödfödda är bland de lägsta i världen och stabilt låg över tid, 1/1000.

Svensk förlossningsvård borde på ett säkert sätt möjliggöra för fler att få en spontan start av förlossningen. Och nej, jag menar inte att vi ska sluta inducera. Induktion är ett viktigt verktyg inom förlossningsvården. Jag säger att vi ska värna om den spontana starten och på ett säkert sätt möjliggöra för fler gravida att få dra nytta av dess fördelar.

_______________________________________________________

Charlotte Elvander var en av föreläsarna på Vårmötet i Umeå och presenterade en inledning till en pro/con paneldiskussion om:

Ökad andel inducerade förlossningar
– effekter på förlossningsvården, kvinnorna och barnen

Program Vårmötet i perinatologi 20-21 mars 2025 Umeå 
_______________________________________________________