Barnmorskan Pernilla Ny

Lär dig mer om amning och klimakteriet

Vill du få fördjupad kunskap inom ämnet amning och att ge amningsstöd? Vill du veta mer om klimakteriet och vad som händer i kroppen?

Våren 2023 är det dags igen. Då ger Lunds universitet en kurs om amning och amningsstöd och en kurs om klimakteriet, menopaus och kvinnors hälsa. Suget efter mer kunskap är stort. Bägge kurserna blev bland de mest sökta på universitetet förra gång de gavs. Barnmorskan Pernilla Ny är kursansvarig.

Hallå där Pernilla Ny: Hur är kursupplägget den här gången?

Amning och amningsstöd är 7.5 högskolepoäng. Kursen ger dig fördjupade kunskaper i amningens betydelse för barnet, kvinnan och familjen. Därtill fokuserar vi på betydelsen av den tidiga amningen samt de pedagogiska utmaningar som finns i kommunikation mellan vårdtagare och vårdgivare. Kursen är internetbaserad utan obligatoriska träffar. Vid två-tre tillfällen planerar vi att ha föreläsning via Zoom. Du kommunicerar med kursledning och övriga deltagare i lärplattformen Canvas. Kursen kan ingå i en magister- eller masterexamen.

Klimakteriet, menopaus och kvinnors hälsa är 7.5 högskolepoäng. Kursen är för dig som möter kvinnor i klimakteriet i din professionella vardag, eller för dig som allmänt vill fördjupa din kunskap. Du arbetar kanske redan som barnmorska, fysioterapeut, distriktssköterska eller läkare och vill veta mer om olika aspekter av hälsa och vård under klimakteriet. Kursen är internetbaserad utan obligatoriska träffar.

Vad har man för nytta av kurserna i sitt kliniska arbete?

Amningskursen fokuserar på hur vi som vårdpersonal kan stödja och stötta amningen i ett perspektiv av mänskliga rättigheter, jämställdhet och hållbar utveckling.

Efter klimakteriekursen kommer du bland annat ha erhållit fördjupade kunskaper om klimakteriet och i samtalsteknik. Det gör att du kommer att kunna fördjupa och förbättra dina samtal med kvinnor som söker vård för olika frågor som rör klimakteriet.

Hur söker man kurserna?

Ansökan är öppen 15 september till 15 oktober 2022. Kursstart är vårterminen 2023.
Mer information hittar du på lu.se eller antagning.se.

Mer info om amningskursen och klimakteriekursen.

_________________________________________________________

Kursansvarig Pernilla Ny Dr. med. vet., Leg. Barnmorska, Magister i Internationell hälsa, Universitetsadjunkt, Institutionen för hälsovetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Kontakt: pernilla.ny@med.lu.se

Examinatorer är barnmorskorna professor Christina Rubertsson och universitetsadjunkt Maria Ekstrand Ragnar.

___________________________________________________________