Barnmorskan Amanda Cleeve, PhD, är biträdande lektor i Global Sexuell och Reproduktiv Hälsa vid institutionen för Kvinnors och barns hälsa, Karolinska institutet, och kliniskt verksam inom abortvård på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är ansvarig forskare för ett aktuellt projekt: Identifiera och bemöta våld i nära relationer inom abortvården – en kvalitativ intervjustudie bland vårdpersonal.
Hallå där Amanda Cleeve: vad är det för studie du ansvarar för?
Vi vill undersöka länken mellan våld i nära relationer (med fokus på partnervåld) och beslutsfattande kring abort och preventivmedel efter abort. Vi vill också undersöka hur hälso- och sjukvårdspersonal inom abortvården ser på att fråga om och bemöta våld i sin kliniska verksamhet. Studien pågår under 2025. Vi har precis startat rekrytering och vi hoppas att det finns intresse att delta och bidra till studien och ämnet som det finns så lite forskning kring.
Vilka söker ni för intervjuer?
Vi vill intervjua barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som har arbetat inom abortvård i minst ett år och/eller arbetar inom akut gynekologi eller på gynekologisk avdelning och är involverad i vården av patienter som söker och/eller genomgår abort eller får vård för abortkomplikationer.
Vad är bakgrunden till studien – är den en del av ett större forskningsprojekt?
Nej, studien är inte en del av något större projekt utan något jag önskat undersöka sedan jag började arbeta kliniskt inom abortvården. I framtiden planerar jag att titta på vad de som söker abort själva önskar när det gäller att prata om våld och tvång i samband med abortsökandet. Relaterat till detta ska jag söka medel för ett projekt där det ingår att titta på våld och tvång bland kvinnor som söker abortvård i Zambia.
Hur vill du gå vidare?
Forskning visar att kvinnor som är utsatta för våld och/eller tvång har större risk att bli oönskat gravida, gör fler aborter och söker akut gynekologisk vård i större utsträckning, men använder preventivmedel i lägre utsträckning. Ibland är abortvården första kontakten med vården och tecken på utsatthet kan vara väldigt subtila. Med detta i åtanke så är det faktiskt anmärkningsvärt hur lite forskning det gjorts från vårdgivares och vårdtagares perspektiv både nationellt och internationellt.
Jag handleder en mastersstudent i Global Hälsa och två barnmorskestudenter på Karolinska Institutet som ska använda en del data till sina uppsatser. Därefter är målet att fortsätta rekrytering, skriva manus och publicera. Det är jättekul att få arbeta med så drivna och nyfikna framtida kollegor!
När får vi ta del av resultat?
Forskningsresultaten kommer först att presenteras som magister- och masteruppsatser och sedan omvandlas till en vetenskaplig artikel och publiceras någon gång under 2026.
Hur kommer det sig att du satsade på forskning om abort och abortvård?
När jag läste en master i Global Hälsa var jag i Laos och studerade abort bland sexarbetare. Efter det så var jag hooked! Abort är så oerhört intressant då det rör juridik och politik, samhällsnormer och värderingar, genus och jämställdhet, klinik och hälsosystem. Jag är intresserad av hur vi kan bygga hälsosystem som möter abortsökandes behov och skapa mer flexibla vårdmodeller som ökar tillgång till vård med bibehållen kvalitet.
Vilka fler forskningsprojekt arbetar du med för närvarande?
Jag jobbar i Kristina Gemzell Danielssons forskargrupp med många olika projekt, flera med fokus på abort via telemedicin som är i gång och i pipeline. Vi har nyligen färdigställt en Cochrane review om användandet av telemedicin för medicinsk abort, samt avslutet en RCT med samma fokus, båda förväntas publiceras i år. Nu planerar vi ett nytt projekt där vi ska testa en telemedicin-modell i Sverige som jag är väldigt peppad på att genomföra.
Vi är på sista året av mitt VR-finansierade projekt EmpoderAr som fokuserar på aborter som sker helt utanför hälsosystemet i Argentina. Vi har publicerat data från första fasen av projektet och vi håller nu på att analysera data från en studie där vi använt web-baserad Respondent Driven Sampling. Det är väldigt spännande resultat!
Jag har fortsatt kvar samarbete i Uganda där jag också har en doktorand. Fokus är på postabortvård och spiralanvändning.
Vi håller på att starta upp ett projekt som heter How Far Is Too Far? som finansieras av Canadian Institute for Health med Wendy Norman som PI (principal investigator). Det är ett samarbete med forskare i Kanada, Skottland, Sverige och Australien där vi ska undersöka hur långt bort det är säkert att bo från en sjukvårdsinrättning när man gör en hemabort.
Jag arbetar fortsatt med WHO och gruppen Prevention of Unsafe abortion. Vi ska samarbeta kring en systematisk litteraturöversikt med fokus på abort och vårdkvalitet, med start i februari. Vi publicerade nyligen en studie i Social Science and Medicine där vi tagit fram en typologi över hur kvinnor upplever abortvård globalt.
Jag samarbetar även med Claudia Hanson på Institutionen för Global Hälsa i implementeringsforskningsprojekten QUALI-DEC med fokus på kejsarsnitt i fyra låg-och medelinkomstländer samt i SISTErs som har fokus på vård kring dödfödsel i Malawi. Vi samarbetar även kring ett projekt i Nigeria där jag är bihandledare till en doktorand som tittar på infektion under graviditet, förlossning och postpartum.
Jag har fler projekt i gång men listan skulle bli för lång….
_________________________________________________________
Rekrytering pågår
Vill du delta i studien?
Identifiera och bemöta våld i nära relationer inom abortvården – en kvalitativ intervjustudie bland vårdpersonal. Kontakta Amanda Cleeve Karolinska Institutet för mer information: amanda.cleeve@ki.se