NJF - Nordisk Jordemorförbundsmöte på Färöarna maj 2018. Representanter från de Nordiska ländernas barnmorskeorganisationer.
#IDM2018 Internationella Barnmorskedagn 5 maj 2018
Barnmorskan Mia Ahlberg förbundsordförande 2015-2019. Foto: Elisabeth Ubbe.

Idag är det internationella barnmorskedagen

Kära Barnmorskor, idag är det 5 maj och den internationella barnmorskedagen #IDM2018.

Jag befinner mig på Färöarna tillsammans med vice ordförande Eva Nordlund. Vi är här och representerar förbundet och Sveriges barnmorskor på det Nordiska Jordemorförbundsmötet. Alla nordiska länder är på plats med sina barnmorskeförbund.

Det som är slående är att vi har samma problem och samma framgångar i Norden. Problemen är brist på barnmorskor, orimlig arbetsmiljö och missnöje med löner. Det gemensamma är att frågan om barnmorskors situation och yrke debatteras offentligt. Att kvinnors hälsa sätts på kartan. Att våra barnmorskeorganisationer är aktiva och deltar i debatten och är med och förhandlar.

Att sitta vid förhandlingsbordet och diskutera arbetsvillkor är högst aktuellt i de länder där barnmorskornas professionsorganisationer också är fackförbund. Det gäller i våra nordiska länder – idag alla utom Sverige och Finland.

Jag skickar en stor varm kram till alla barnmorskor i Sverige och hoppas att ni har en kanonbra 5 maj – oavsett var ni är och vad ni gör idag.
Hej från Färöarna,
Mia

___________________________________________________________

Internationella Barnmorskedagen 5 maj #IDM2018

Midwives Leading the Way with Quality Care #IDM2018 International Confederation of Midwives

Nordisk Jordemorförbund NJF består av barnmorskeorganisationer i Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige. Nuvarande ordförande i NJF är Hildur Kristjánsdottir från Island.