Barnmorskan Märta Cullhed Engblom

I väntans tider

Det är advent och snart är det jul igen. Många av oss kommer säkert ihåg känslan och vet hur spännande det kan vara att öppna luckorna i en adventskalender.

En som i år bjuder oss alla på en positiv adventskalender är barnmorskan Märta Cullhed Engblom som på sin blogg Föda med stöd publicerar en text om dagen fram till jul.

Hallå där Märta Cullhed Engblom: vad kan vi få läsa om på din blogg i december?

Ni kommer få ta del av min The Positive Birth Calendar: en julkalender som består av 24 gästblogginlägg. Det är förlossningsberättelser, barnmorskor som skriver populärvetenskapligt om sin forskning och andra som skriver om sina egna erfarenheter av att arbeta med födande. Min idé med den här kalendern har varit att skapa en varm och inspirerande kavalkad av historier, berättelser och porträtt som på olika sätt kompletterar varandra men som alla pekar på en gemensam sak – nämligen möjligheten till positiva och stärkande födslar.

Hur länge har du haft din blogg och vad är syftet?

Åh jag har haft min blogg sedan hösten 2016. Syftet med bloggen är att bidra med lättillgänglig kunskap, inspirera och ”öppna upp” samtalet om födande. Själv upplever jag att vi ibland fastnar i olika åsiktsläger. Det gäller både inom professionen, mellan olika professioner som arbetar med födande men jag ser det även hos blivande föräldrar. Mitt övergripande mål är att vara med och bidra till en större medvetenhet kring hur viktigt det är att vi centrerar vården runt den födande kvinnan. Vad vill hon? Vad önskar hon? Att kvinnan och hennes önskningar är det riktigt viktiga. Allt annat kommer faktiskt på andra plats. Jag vill blåsa nytt liv i den just nu flämtande ljuslågan ”midwifery”.

Snart är det nytt år och då är det många som brukar lova saker. Egna nyårslöften kanske man vill hålla för sig själv men vad har du för önskan inför 2022?

Jag har nyss blivit mamma för sjätte gången och önskar att vi alla i familjen ska få fortsätta vara friska! Vill hinna gosa så mycket som möjligt med lille Nils.

Sen önskar jag verkligen att det ska finnas incitament för barnmorskor att antingen återvända eller stanna kvar i förlossningsvården. Idéburna projekt där barnmorskor får ha ett reellt inflytande över sitt arbete och får använda sig av och utveckla sitt professionella omdöme, snarare än att behöva hålla x antal PM uppdaterade i huvudet.

___________________________________________________________

Märta Cullhed Engblom

Blev barnmorska år: 2011

Jobbar med: Arbetar i mitt eget företag Märta Engblom Birth Support. Jag skriver och håller kurser. Mitt nästa stora projekt är en längre webbkurs med lättillgänglig kunskap om födande både för blivande föräldrar och blivande barnmorskor.

Adventskalendern The Positive Birth Calendar publiceras på bloggen Föda med stöd.

___________________________________________________________

Märta Cullhed Engblom är författare till boken Föda barn med stöd.
Kontakt: info@fodamedstod.se

___________________________________________________________