Barnmorskan Märta Cullhed Engblom driver bloggen Föda med stöd. Nu har hon öppnat Kollektivet tillsammans med Eva Grape Ersson som är socionom.
Hallå där Märta: vad är Kollektivet?
Kollektivet är för dig som vill bygga solidaritet runt frågan om kvinnocentrerad förlossningsvård. Det vill säga en vård som utgår från kvinnors behov och kunskap om födandet. Alla som vill vara en del av detta är välkomna att gå med i Kollektivet.
Det är ett halvårsprogram online för dig som förstår barnafödandets holistiska natur och vill bidra till förändring av vår födelsekultur. Du får tillgång till en kursplattform, ett community på plattformen, det blir åtta liveträffar online på zoom med olika teman.
Kollektivet kommer också att ha en sluten facebookgrupp för fortsatt relationsbygge och nätverk som fylls på med medlemmar varje år = unikt nätverk.
Hur kom du/ni på den här idén?
Vad är bakgrunden?
Vi får ofta frågan: Vad kan jag göra? Nu säger vi: Varsågod. Kollektivet är gemenskapen för dig som vill arbeta för en födelsekultur som centrerar kvinnor. Med avstamp i kunskap om födandets fysiologi går vi ihop, bygger starka relationer och lär oss av varandra – så att vi på allvar kan utmana dagens misogyna approach till barnafödande.
Vilka är ni, du och Eva? Kort om er bakgrund.
Jag har min grund inom förlossningsvården men har sedan arbetat med hemfödslar, som doula och med utbildning i mitt eget företag. Boken Föda barn med stöd gavs ut år 2020. Eva är socionom och doula med många års erfarenhet av att arbeta på familjecentral som kurator. Hon har bred kompetens inom samtal och att möta kvinnor med traumatiska erfarenheter av förlossningar. Idag jobbar vi båda heltid i våra egna företag.
Varje dag möter vi frustration över att det finns så få alternativ inom förlossningsvården. Vi ser till att göra något konstruktivt ihop av allt detta. Tillsammans ger vi doulautbildningen Föda med stöd och profylaxkursen Föd i din kraft. Nu lanserar vi Kollektivet.
Vad är din drivkraft?
Jag vill synliggöra den klangbotten av paternalism som dagens förlossningsvård bygger på. En där kvinnor på löpande band tappar självförtroendet i födandet och kommer ut knäckta istället för stärkta i andra änden. Att föda barn är bland det största vi är med om – hur det går till påverkar våra liv. Kvinnors liv. Den som föder ska få ha makten över sin kropp och sitt födande. Förslaget om skattefinansierade hemfödslar i Uppsala har lett till ramaskri med bland annat överklagan hos förvaltningsrätten. Kvinnors födande jämförs med bygglov och byggregler och det är misogyna attityder som ligger i botten av allt detta. Min nisch är att bidra med kunskap om kvinnors egen kompetens i födandet samt kvinnors rättigheter i födandet.
Kostar det pengar att vara med i Kollektivet?
Ja. Avgiften för Kollektivet halvårsprogram med åtta digitala träffar och föreläsningar är 4200 kronor. Vi kommer att ha öppet för anmälan och intag en gång per år. På så sätt bygger vi momentum över tid.
Hur driver du Föda med stöd?
Föda med stöd är min blogg. Den genererar ingen inkomst i sig men är en plattform där jag syns. I mitt företag är det framförallt utbildningarna och konsultuppdragen som ger en inkomst.
Hur driver ni Kollektivet?
Jag och Eva driver Kollektivet som ett halvårsprogram inne i vår kursportal på martaocheva För att få kontinuitet och på allvar kunna lägga ner vår tid och engagemang så behöver vi ta betalt. Det är inte hållbart att enbart driva de här frågorna på ideell basis.
Vi driver båda våra egna bolag men samarbetar runt kursportalen
© 2024 MartaochEva.