Journalisten och författaren Lisa Bjurwald FOTO Niklas Nyman

BB-krisen. Om sveket vid livets början.

Hallå där: Lisa Bjurwald, journalist och författare, du har skrivit boken BB-KRISEN. Sveket vid livets början.

Hur fick du idén att skriva om BB-krisen?

Journalistisk nyfikenhet! HUR är det möjligt att en kris får pågå så länge? Ingen kunde ge svar, så jag var tvungen att undersöka. Samt att i princip alla kvinnor runt omkring mig i barnafödande ålder tycktes vara drabbade på ett eller annat vis.

Hur vad det att jobba med boken?

Omvälvande, ilskeframkallande, stundtals roligt, oftare plågsamt.

Vad var mest förvånande?

En hel del, faktiskt, men exempelvis att friska spädbarn blir hjärnskadade vid misslyckade förlossningar där det funnits för få eller för stressade barnmorskor. Det går knappt att sätta ord på hur förfärligt det är för de drabbade.

Vad vill du uppnå med boken?

Jag vill visa på förlossningsvårdens många problem och skapa debatt om dem. Förlaget och jag har precis fått klart att det blir ett seminarium om boken/ämnet i riksdagen! Jag har också startat rörelsen #bbkrisen där drabbade kvinnor själva berättar – redigerat, kortat och anonymiserat av mig som journalist – på bbkrisen.se. Historierna fullkomligt väller in. Gå gärna in och läs!

Du har gjort 15 punkter för framtidens förlossningsvård.
Vilken punkt ska vi starta med?

Alla är viktiga, men att stoppa normaliseringen av förlossningsvårdens brister – ”det här är det nya normaltillståndet”, som en vårdchef i Uppsala sa för någon vecka sedan efter ännu en kaotisk sommar – tror jag är den viktigaste utgångspunkten. Om vi inte kräver mer än så här kommer vi naturligtvis aldrig framåt.

Tror du att förändring är möjlig?

Svar ja!

Vem vill du ska läsa din bok?

I princip alla svenskar från, säg 15 år och uppåt. Kanske lite höga ambitioner, så om jag måste vara specifik: vanliga män och kvinnor, men kanske framför allt sådana som har möjlighet att påverka: politiker, engagerade samhällsmedborgare som är beredda att protestera, journalister och debattörer, drabbade mammor och vårdpersonal.

Något annat du vill säga till BARNMORSKANs och Jordemoderns läsare: barnmorskan?

Kräv din rätt! Du är värd mer än de ofta vidriga arbetsförhållanden som framkommer i boken, där du eller dina kollegor knappt hinner äta eller gå på toaletten. Cheferna verkar vara helt okej med att bränna ut barnmorskor under somrarna. Jag uppfattar att det finns en stor nonchalans inför er arbetssituation. Gå in i väggen gör man bara en gång; ta inte risken att det händer just dig.

___________________________________________________________

BB-krisen. Sveket vid livets början av Lisa Bjurwald  (Volante 2019)

Läs mer på www.bbkrisen.se #bbkrisen

___________________________________________________________

Lisa Bjurwald är journalist och författare och opinionschef i Teskedsorden som arbetar för ett öppet Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet.
____________________________________________________________________________