Ghanabloggen på plats i Accra, Ghana, tillsammans med GRMA.
Ghanabloggen i Accra med GRMA.
Ghanabloggen i Accra med GRMA.
Ett storslaget bröllop i Ghana 2021.
Det mesta har smakat gott - och starkt!
Ghanabloggen. På plats i Accra, barnmorskorna Johanna Blomgren och Malin Grahn.

Ghanabloggen del 7: På plats i Ghana

Följ barnmorskorna Johanna Blomgren och Malin Grahn när de bloggar om Svenska Barnmorskeförbundets samarbetsprojekt med Ghanas barnmorskeförbund.

På plats i Accra

Äntligen har vi träffat våra projektkollegor i Ghana! Zoom och e-mail i all ära men att träffas i verkliga livet är ändå något annat. I början av oktober välkomnade styrelsen i GRMA (Ghana Registred Midwife Association) Netta, Gifty B, Gifty M, Paulina, och Fredrica oss till landets huvudstad Accra med glada leenden och ett minst sagt fullspäckat schema.

Under vår vecka i Ghana mötte vi bland annat barnmorskor som arbetar inom mödra- och förlossningsvården, på ungdoms- och abortmottagningar, på barnmorskeutbildningar och med sexualundervisning. Tillsammans med GRMA:s ledning har vi också talat med barnmorskestudenter och undersökt deras syn på sitt framtida yrke, besökt en föräldrautbildning och mött beslutsfattare för att diskutera vikten av multisektoriellt samarbete. Men framför allt har vi diskuterat sätt att nå målen i vårt gemensamma projekt och talat om frågor som rör trygghet och säkerhet på arbetsplatser, arbetsmiljö, resurser, lön och fackets framtida roll för att stärka professionen.

Ledighet med bröllop och mat

Även om det är underbart att få prata om och med barnmorskor dagarna i ändå, så finns det ju fler intressanta saker att uppleva på en resa som denna. Under veckan fick vi bland annat tillfälle att vara med på ett storslaget bröllop när vår kollega Paulinas dotter gifte sig. Det blev en dag fylld med värme, musik, spontandans, storslagna festkläder och ett härligt sorl.

Våra kollegor på GRMA har också roat både sig själva och oss genom att förse oss med klassiska maträtter som fufu, red-red, banku, jollof rice and kelewele. Det mesta har smakat mycket gott (och starkt!).

Framöver

Utöver nya spännande matupplevelser har resan gett oss en del tankar, tips och idéer kring kvinnosjukvård och sätt att arbeta inom facket som kanske kan användas i båda våra länders kontext. Vi kommer i hösten och vinterns bloggar att berätta mer om detta samt om våra möten med barnmorskor, hur GRMA arbetar för att förbättra villkoren för sina medlemmar och om hur vårt gemensamma projekt går framåt. Håll utkik, nästa blogg kommer redan i slutet av oktober och kommer att handla om barnmorskors arbete med ungdomar och sexuell hälsa i Ghana.

___________________________________________________________

För mer information om projektet kontakta Malin Bogren, styrelseledamot Svenska Barnmorskeförbundet och ordförande i Internationella rådet.

___________________________________________________________

Med projektmedel från Union to Union, medverkar Svenska Barnmorskeförbundet, genom det internationella rådet, till att stärka barnmorskeförbundet i Ghana (GRMA).

Projektets mål är att stärka systerförbundet i Ghana organisatoriskt så att det kan fungera på ett effektivt sätt som fack- och professionsförbund. För svensk del innebär samarbetet en möjlighet att använda de erfarenheter och kompetens som svenska barnmorskor har samt att inspirera kollegor att engagera sig internationellt.

Projektet arbetar med fem strategiskt viktiga områden:

  • stärka organisation och ledarskap på såväl central som lokal nivå
  • etablera ett funktionellt internt finansiellt system
  • öka antalet betalande medlemmar
  • arbeta för en bättre arbetsmiljö för barnmorskor
  • skapa nya partnerskap och samarbetspartners och synliggöra förbundet.

___________________________________________________________

Ghanas barnmorskeförbund är en partipolitiskt obunden självständig organisation. Förbundet grundades år 1935 och ombildades till ett fackförbund 2019. GRMA har tio lokalföreningar som representerar landets 6000 barnmorskor. Förbundet är liksom Svenska Barnmorskeförbundet medlemsorganisation i International Confederation of Midwives (ICM), den globala organisationen för världens barnmorskor.
__________________________________________________________

Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som samordnar LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i drygt nittio länder. Det innebär stöd till fack över hela världen. I Sverige arbetar Union to Union med att skapa medvetenhet om globala arbetsmarknadsfrågor, det fackliga utvecklingssamarbetet och vikten av bra arbetsvillkor i alla världens länder.
________________________________________________________